OTKRIĆE KVALIFIKACIJA

Europa iznenada dobila novu nogometnu silu!

13.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Austrijska nogometna reprezentacija najugodnije je iznenađenje kvalifikacija za Euro 2016., a svojom igrom i rezultatima nadmašila je i najveće europske velesile...

Europa je dobila još jednu moćnu reprezentaciju koju nitko neće htjeti u svom dijelu ždrijeba. Kako je Belgija iskočila na scenu u kvalifikacijskom ciklusu za SP u Brazilu, tako je sada Austrija zablistala i prijeti velikim rezultatom sljedeće godine u Francuskoj.

Kada je izvučena skupina s Rusijom, Švedskom i Austrijom zajedno, bilo je jasno da mlada talentirana ekipa izbornika Marcela Kollera ima izgleda plasirati se na Euro, no nitko nije vjerovao da će pregaziti sve suparnike i s devet pobjeda i jednim remijem otići na veliku smotru.

Švedska je jedina uspjela izbjeći poraz protiv moćnih Austrijanaca, ali onda je ponižena do kraja u Solni prije mjesec dana. Slavili su gosti 4-1, a svaki pogodak Austrije bio je plod fantastičnih napadačkih kombinacija. Švedska obrana nije znala što ju je snašlo.


Za razliku od Belgije, Austrijanci nemaju reprezentaciju punu skupocjenih zvijezda. Osim Bayernovog univerzalca Davida Alabe, to su sve talentirani igrači, no o njima se ne priča svaki dan i za njih se najveći klubovi svijeta ne otimaju.

Svejedno, napad zaista djeluje impresivno. Stuttgartov Martin Harnik, Stokeov Marko Arnautovic i Baselov Marc Janko sijali su paniku obranama skupine G u posljednjih godinu dana, a kombinatorika koju su nudili tijekom svojih ofenziva bila je fantastična. Potvrđeno je to i u petak protiv Crne Gore, kad su dvaput gubili, dva im gola bila poništena, ali ni to ih nije zaustavilo na putu do pobjede 3:2.


'Imali smo nevjerojatne kvalifikacije. Dodatno smo napredovali i osnažili. S pobjedama je došlo samopouzdanje, a popeli smo se i na Fifinoj ljestvici,' rekao je izbornik Koller nakon finalnog trijumfa nad Lihtenštajnom u ponedjeljak pa se osvrnuo na budućnost:

'Na Euru će biti sve najbolje ekipe, ali i mi imamo dobru. Zbog toga se i mi imamo pravo nečemu nadati.'

Austrija se samo jednom prije kvalificirala za Euro i to kao domaćin 2008. godine. Nije prošla kvalifikacijsku fazu uoči velikog natjecanja još od SP-a 1998. godine. No, ova dobro posložena talentirana reprezentacija mijenja nogometnu kartu svijeta i ima se pravo nadati visokom plasmanu u Francuskoj...

EP kvalifikacije

Skupina G

Austrija - Lihtenštajn 3:0
Švedska - Moldavija 2:0
Rusija - Crna Gora 2:0
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Austrija 10 9 1 0 28
2. Švedska 10 5 3 2 18
3. Rusija 9 5 2 2 17
4. Crna Gora 9 3 2 4 11
5. Lihtenštajn 10 1 2 7 5
6. Moldavija 10 0 2 8 2

Sljedeće utakmice