POMOĆ

EURO u opasnosti; očajnički potez Francuza

23.03.2016 u 08:01

Bionic
Reading

Novi teroristički napadi, ovoga puta u Belgiji (Bruxelles), opet su otvorili pitanje sigurnosti na najvećem sportskom događaju koji se ove godine održava na europskom kontinentu – nogometnom EP-u u Francuskoj

EURO je od 10. lipnja do 10. srpnja i jasno je kako će se održavati pod najvećim mjerama osiguranja u povijesti. Raniji teroristički napadi u Parizu, pa ovi novi u susjedstvu Francuske, u Bruxellesu, pokazali su koliko je Europa ranjiva, a time i nogometni turnir koji će okupiti rekordne 24 reprezentacije, među njima i Hrvatsku.

Čak je postojala mogućnost da se EURO ne održi, ali su francuske vlasti takvu mogućnost odbacile te su sada spremne u pomoć pozvati stranu vojsku.

Tako bi u Francusku za vrijeme turnira trebali stići elitni naoružani agenti Interpola te specijalne britanske snage (SAS) koji bi u suradnji s Francuzima osiguravali hotele i kampove reprezentacija, same utakmice i navijačke zone.

Stvorili bi se sigurnosni prstenovi kako bi se minimalizirala mogućnost terorističkih napada, a pojedine zemlje već surađuju s Francuskom oko detalja vezanih uz sigurnosne planove.

Svoju pomoć obećala je i UEFA kako bi se zaštitili navijači i nogometaši.