SP Katar

Erupcija više od 40.000 Argentinaca u Katru nakon drame u finalu: Kod nas je nogomet poput religije!

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2022 20:40
  • Objavljeno 18.12.2022 u 19:18
Bionic
Reading

Vamos, vamos Argentina, zaorilo se najvećim katarskom stadionom Lusail nakon što je Gonzalo Montiel zabio odlučujući jedanaesterac u finalu Svjetskog prvenstva u kojem je Argentina pobijedila Francusku sa 4:2 boljim izvođenjem jedanaesteraca

Bilo je to nevjerojatno finale, ali i nevjerojatno ozračje na stadionu, prvenstveno zaslugom argentinskih navijača koji su prisvojili finale i donijeli malo južnoameričkog daška u Katar.

Luisal je zaista na trenutke zaista izgledao kao "La Bombonera" ili "Mas Monumental".

Finalni ogled pratilo je 88.966 gledatelja, pri čemu je barem dvije trećina bilo na strani Lionela Messija i "Gauča. Prema nekim procjenama u Dohu je doputovalo oko 40.000 Argentinaca, ali je i većina domaćih navijača bila na strani Argentine. Bila je to prava erupcija u Katru...

U Dohi prije finala praktički bilo nemoguće kupiti išta s obilježjima Argentina, teško se dolazilo i do zastava.

Osim Maroka, koji je čitav turnir imao ogromnu podršku navijača, niti jedna druga momčad na ovom prvenstvu nije imala toliku "vojsku navijača". Čak ni Engleska, čiji su navijači obično glasni tijekom velikih turnira, niti Nizozemska ili Njemačka, koje obično privlače publiku. Čak ni Francuska sa svojim sjajnim rezultatima, nije mogla natjerati svoje navijače da u većem broju stignu u Katar.

Nažalost, nije bilo previše niti hrvatskih navijača, skup i daleki put i još skuplji smještaj natjerali su hrvatske navijače na ostanak u domovini.

"U Argentini je nogomet poput religije, a reprezentacja je jedan je od rijetkih faktora ujedinjenja," kazao je jedan od najvijača.

Jedna od najpopularniji argentinskih pjesama je "Muchachos" koja govori o navijaču koji je rođen u Argentini, zemlji Dijega i Lionela, koji nikada neće biti zaboravljeni.

Pjevalo se i "Vamos, vamos Argentina", "Soy Argentino", "Volveremos, volveremos a ser campeones".

Međutim, kada je Kylan Mbappe smanjio u 80. minuti probudili su se i navijači "Tricolora", a samo dvije minute kasnije situacija se posve okrenula. Sjajni mladi francuski napadač je zabio za 2-2 izazvavši "francusko ludilo" na Lusailu.

  • +13
Argentina nogometna reprezentacija, SP u nogometu, slavlje Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

U nastavku je uslijedila prava drama i rollercoaster emocija.

Messi je u produžetku zabio za 3-2, no Mbappe je vrlio brzo izjednačio, pa je odluka pala izvođenjem jedanaesteraca, gdje je ponovo briljirao Emiliani Martinez za veliko i ludo argentinsko slavlje.

  • +63
Argentina - Francuska, SP u nogometu 2022., finale, 18.12.2022. Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal