ovo će odjeknuti

Englezi stali u obranu suca Mikea Deana i uputili oštre kritike Slavenu Biliću: 'Njegovo isključenje je usluga nogometu'

22.09.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Kolumnist Daily Maila Martin Samuel stao je u obranu suca Mikea Deana i žestoko prozvao Slavena Bilića

Bivši hrvatski izbornik, a danas trener West Bromwich Albiona, Slaven Bilić, našao se u središtu pozornosti nakon što je isključen na utakmici protiv Evertona. Bilić je poludio zbog isključenja Kierana Gibbsa i od suca utakmice Mikea Deana zahtijevao da pogleda snimku. Sudac nije htio raspravljati s Hrvatom pa je i njega isključio.

Ovu situaciju su komentirali brojni bivši igrači i treneri. Jedni su stali o obranu Bilića, dok su drugi na strani engleskog suca.

'Sudac bi trebao razumjeti ljudska bića. Trebao je reći Slavenu: 'Gledaj, ne možemo tako razgovarati, moraš se maknuti'. No, Dean je odlučio reagirati onako kako je reagirao i ja ga zbog toga krivim', rekao je Joe Cole nakon utakmice.

S Coleom se slažu i Oven Hargreaves i voditelj Jake Humphrey, te brojni drugi pratitelji nogometa, ali ne i kolumnist Daily Maila Martin Samuel. On je žestoko oprao hrvatskog trenera.

'Lakše je voljeti Slavena Bilića nego Mikea Deana i zato su svi u krivu nakon subotnje utakmice. Bilić je dobar lik, strastven je i karizmatičan, a Dean je štovatelj pravila koji ima nešto protiv tvojeg kluba, o kojem god klubu da je riječ. No, Dean je u pravu, a Bilić u krivu i morao je biti isključen', počeo je svoje izlaganje Samuel pa nastavio:

'Pravila ne mogu biti jasnija. Bilić ne smije pričati sa sucem na terenu. Bilić je emotivan, Joe? Da, ali Bilić ne smije pričati sa sucem na terenu. I ne, Owene, zaista nije bitno što ti misliš da je Bilić ima pravo postaviti pitanje zato što BILIĆ NE SMIJE PRIČATI SA SUCEM NA TERENU. Unatoč tome, čitavog vikenda nastavilo se ignoriranje jasnih pravila. To je kulminiralo izjavom Gabriela Agbonlahora koji je Deana nazvao arogantnom budalom', piše Samuel koji se pak poziva na pravilnik koji je uveden zbog koronavirusa, a koji je dodatno postrožio razgovor sa sucem, odnosno potpuno ga zabranio.

Kieran Gibbs je Jamesa Rodrigueza udario u lice nakon što ga je Kolumbijac netom prije iskusno isprovocirao udarcem ramenom. Gibbs je nasjeo i pokupio isključenje što je naživciralo Bilića. 'Bilić je inzistirao da sudac pogleda snimku i vidi da je James prvi napravio prekršaj. Istina, Evertonov igrač bi za to dobio žuti karton, a Gibbs bi svejedno bio isključen jer je udario protivnika. Da nije bilo kamera, Dean je možda mogao smiriti tenzije i razgovorom riješiti situaciju. No, kamere su snimale čitav incident i Dean je morao reagirati kako je reagirao', piše Samuel pa dodaje:

'Da nije isključio Bilića, ova sezona bi za njega i sve suce bila pakao jer bi im se treneri mogli unositi u lice i gnjaviti. Dean je svojim potezom nogometu napravio golemu uslugu i postavio je standard koji drugi suci moraju slijediti. Nije pokušao pobijediti na natjecanju u simpatičnosti, nego je radio svoj posao i držao se pravila', zaključuje kolumnist Daily Maila.