NASTAVLJA SE PREMIER LIGA

Englezi jedva dočekali, jer tradicija se ne smije prekinuti: ovom Boxing Dayu najviše se vesele navijači Arsenala

26.12.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Prva od najjačih europskih nogometnih liga, koja nastavlja sa svojim natjecanjima nakon SP-a, jest engleska. I to dok su mnogi još uvijek u blagdanskom raspoloženju. No, postoji tradicija, a nju se na Otoku ne zaboravlja. I tako će na 'Boxing day', to jest dan nakon Božića i 43 dana od posljednje utakmice (13. studenog), engleski premier-ligaši nastaviti natjecanje

Danas, dan nakon Božića, u engleskim ligama igraju se utakmice, a u Premier ligi to su okršaji 17. kola, prvog nakon završetka Svjetskog prvenstva u Katru.

Tradicija da se utakmice u engleskim ligama igraju dan nakon Božića traje još iz 19. stoljeća. Unatoč brojnim kritikama od strane igrača i trenera kako se igrači zbog utakmica tijekom božićno-novogodišnjih praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu, čak i u ovoj situaciji.

Za postojanje Boxing Daya veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi bogati Englezi darovali svoje sluge.

Dio tradicije je i taj da ulaznice za utakmice ovog dana budu jeftinije, kako bi si što veći broj ljudi mogao priuštiti posjet stadionu. Osim toga, navodno i vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko ustupaju svoja mjesta na ovaj dan.

Ipak, Boxing Day nije kraj spektaklu i prazničnoj atmosferi na stadionima u Engleskoj. Jer utakmice se ne igraju samo danas, već se igraju i u utorak pa i u srijedu. Zgusnuti raspored donosi novo kolo već u petak 30. prosinca, a igra se i na Silvestrovo, ali i na Novu godinu.

Da bi već 2. siječnja krenula još jedna runda, odnosno 19. kolo Premier lige.

Inače, od današnje utakmice najviše očekuju navijači Arsenala, kluba koji se već godinama želi okruniti trofejom, a ove sezone su u sjajnom nizu i trenutno s pet bodova više od drugoplasiranog Manchester Cityja. Topnici danas na svom stadionu dočekuju West Ham United, pa bi u slučaju pobjede mogli otići na velikih osam bodova prednosti pred Guardiolinim Plavcima, koji svoj ogled 17. kola imaju tek u srijedu, kada gostuju kod Leedsa.

Standings provided by Sofascore