Euro je neregularan

Englesko simuliranje i pomoć sudaca razljutili Europu koja je na njih sasula salvu kritika; svi se slažu da penal ne postoji

  • Autor: S.K. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2021 19:13
  • Objavljeno 08.07.2021 u 17:51

Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Europski mediji i brojni istaknuti pojedinci iz nogometa su se okrenuli protiv Engleske koja je u finale Eura prošla čistom simulacijom penala na koju su nasjeli i sudac i VAR

Većina europske nogometne javnosti smatra kako je Raheem Sterling odglumio pad u kaznenom prostoru kojim je iznudio kazneni udarac za Englesku u produžetku polufinalnog dvoboja EURA protiv Danske nakon kojega je Engleska postigla pobjedonosni pogodak za plasman u finale.

Najoštrija je u svojoj ocjeni bila španjolska Marca.

'Englezi uvijek govore kako je loše što stranci u njihovom nogometu pokušavaju padanjem u kaznenom prostoru prevariti suca. U čistom engleskom nogometu to se ne događa. Osim, naravno, u polufinalu Europskog prvenstva. Bilo bi lijepo kada bi Englezi prestali dijeliti lekcije ostatku kontinenta u vezi simuliranja', piše Marca.

Na istom je tragu i bivši njemački reprezentativni veznjak Dietmar Hamann koji je dobar dio igračke karijere proveo u Engleskoj.

'Englezi su pobijedili iz kaznenog udarca koji je dosuđen nakon očitog simuliranja. Engleska se uvijek ponosila time kako je domovina fair-playa, a ne simuliranja', smatra Hamann.

Bivši švedski sudac Jonas Eriksson, koji je sudio na EURU 2012. i 2016. izjavio je:

'Ovo je bio mekani penal... polufinale EURA nije smjelo biti odlučeno na taj način. Najviše me iznenađuje i ljuti to što se VAR nije oglasio.'

O tome da se nije trebao dosuditi kazneni udarac za Englesku složili su se i bivši dugogodišnji menadžer Arsenala Arsene Wenger te aktualni trener Rome Jose Mourinho, koji se tijekom svog boravka u Engleskom često sukobljavao upravo s Wengerom.

'U takvim trenucima sudac mora biti apsolutno siguran da se radi o penalu, ali situacija nije bila jasna. Morao je u najmanju ruku pogledati situaciju na ekranu', kazao je Wenger koji se trenutačno nalazi na čelu FIFA-ina odjela za globalni razvoj nogometa.

'Za mene, to ni u kom slučaju nije bio penal', rekao je Mourinho dodavši kako je ipak bolja momčad pobijedila te kako je sretan zbog Engleske.

Francuski sportski dnevnik L'Equipe dosuđeni kazneni udarac naziva 'upitnim, u najmanju ruku velikodušnim', dok talijanska Gazzetta dello Sport navodi kako je 'šteta što Engleska dobija sudačku pomoć jer je toliko dobra da ju i ne treba.'