ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Eduardo na tribini, Englezi u polufinalu?

07.04.2009 u 01:00

Bionic
Reading

Utakmicama Villarreala i Arsenala u Španjolskoj te Manchester Uniteda i Porta na Otoku u utorak će započeti četvrtfinale Lige prvaka. Naravno, riječ je o prvim susretima, a uzvrati su na rasporedu već za tjedan dana (srijeda). Pobjednici tih mečeva međusobno će razigravati u polufinalu

VILLARREAL - ARSENAL

Španjolski Villarreal mnogi nisu očekivali u samoj završnici Lige prvaka, no španjolska je momčad vrlo dobrom igrom zaslužila ulazak u četvrtfinale natjecanja. U srazu protiv Arsenala 'žuta podmornica' definitivno nije favorit, no ni u svim dosadašnjim utakmicama Španjolci nisu slovili za favorite, pa su ipak bez previše muke prolazili u idući krug natjecanja. Protiv 'topnika' im neće biti lako, ne samo zbog kvalitete momčadi iz Londona, nego i zbog ozljeda i vrlo neugodnog poraza u domaćem prvenstvu. Almeria je na svom travnjaku sa 3:0 nadvisila Villarreal, a k tomu u redovima gostiju zbog teške ozljede sezonu je zaključio Santi Cazorla. Koliko će te dvije nevolje utjecati na igru Villarreala protiv Arsenala, tek nam predstoji vidjeti.

U redovima Arsenala, koji je tijekom vikenda na svom Emiratesu nadvisio Manchester City sa 2:0, sve je pretpostavljeno Ligi prvaka. Naslov u Premiershipu za njih je odavno izgubljen, pa Arsene Wenger i njegovi igrači put do slave definitivno moraju tražiti kroz najelitnije klupsko nogometno natjecanje na Starom kontinentu. Eduarda da Silve neće biti u momčadi zbog lakše ozljede koju je zaradio u utakmici protiv Andore, baš kao vjerojatno ni, Robina van Persiea, Andreja Aršavina i Aboua Diabyja, no u momčad se već tijekom vikenda vratio Cesc Fabregas.

Inače, Villarreal i Arsenal igrali su u polufinalu Lige prvaka u sezoni 2005/06. i tada su 'topnici' na svom travnjaku pobijedili sa 1:0, a zatim izvukli 0:0 na El Madrigalu. U finalu je Arsenal, makar je vodio golom Sola Campbella sa 1:0 do 75. minute, izgubio od Barcelone sa 2:1. Na kraju malo statistike: Villarreal je dosad igrao devet utakmica protiv engleskih klubova; tri je pobijedio, pet je igrao neriješeno, a samo jednu je izgubio, dok Arsenal ima puno lošiju statistiku protiv španjolskih klubova; od 23 odigrane utakmice osam je pobijedio, pet remizirao i čak 10 izgubio. Kad su u pitanju gostovanja u Španjolskoj, 'topnici' su od 10 utakmica samo dva pobijedili, čak šest izgubili, a u dva su izvukli remi.

MANCHESTER UNITED - PORTO

'Crveni vragovi' slove za najveće favorite Lige prvaka, pa je posve jasno da takav status imaju i u utakmici s Portom. Prvoplasirana momčad engleskog prvenstva, uz manje poteškoće proteklih tjedana, još uvijek ima kakvu-takvu prednost u odnosu na pratitelje, a sir Alex Ferguson odavno je naglasio da ove sezone želi s klubom osvojiti sva natjecanja u kojima sudjeluje. Premda protiv Aston Ville (3:2) u sastavu nije bilo Nemanje Vidića, Paula Scholesa, Waynea Rooneyja i Ji-sung Parka, izvjesno je da će sva četvorica istrčati u utorak navečer. Za razliku od njih, Rio Ferdinand i Anderson sigurno neće istrčati na travnjak Old Trafforda, dok se Ferguson još premišlja hoće li u boj poslati Ryana Giggsa.

Za razliku od 'vragova', Porto protiv Manchester Uniteda nema što izgubiti. Kuglice ždrijeba dale su Portu najtežeg mogućeg suparnika, no baš u toj itekako važnoj utakmici Jesualdo Ferreira konačno će imati na raspolaganju sve igrače, pa i donedavno ozlijeđene Beniteza, Guarina, Pedra Emanuela i Fucilea. I portugalska momčad je, baš poput engleskih suparnika, vodeća u svom prvenstvu, a gostujuća pobjeda protiv Guimarãesa (3:1) samo je potaknula optimizam u redovima Portugalaca. Dodatni optimizam Portugalcima rasplamsava činjenica da su u sezoni 2003/04. baš na Old Traffordu odigrali 1:1 s Fergusonovim 'bebama', a u uzvratu su na svom travnjaku pobijedili 3:2 i izbacili United iz Lige prvaka.

Ipak, za Portugalce postoje i loše vijesti: Manchester United je već 21 utakmicu neporažen u Ligi prvaka, a na svom travnjaku ne da samo nikad nisu izgubili od neke portugalske momčadi, nego su jednu jedinu utakmicu, i to baš protiv Porta, remizirali na Old Traffordu. S druge strane, Porto općenito protiv Engleza nikad nije slavio na Otoku i njima je jedini remi ostvaren na već spomenutom ogledu protiv 'crvenih vragova', a uz njega ubilježili su i 10 poraza.