GRAD DOBRIH VIBRACIJA

Edinburgh: Festival i more, brda, dvorci i pivo

27.08.2009 u 08:24

Bionic
Reading

Navijači Dinama i ostali namjernici u škotskoj metropoli osim nogometa imat će još gomilu zanimljivih sadržaja koje u ovo doba godine Edinburgh nudi. Krajem kolovoza u punom jeku je edinburški festival, najveće ulično događanje na svijetu

Tko se razumije u povijest umjetnosti, u Edinburghu će pronaći svoj mali raj, tko voli 'pitku pintu', osjećat će se slično. Tko voli samo šetati po gradu i tražiti zanimljivosti, ne može promašiti. Edinburgh ovih dana nudi sve.

Grad puca od bogate povijesti, a panoramom dominira Edinburgh's Castle. Teško je definirati kada je dvorac nastao, no najčešće se spekulira s drugim stoljećem poslije Krista. Danas je to jedan golemi muzej, odakle puca najljepši pogled na grad i njegovu morsku obalu.

Pubove u Britaniji ne treba posebno predstavljati, oni su neupitni dio urbane kulture i nude pregršt domaćih pivskih uradaka. No i kreativniji od tragača za dnom krigle doći će na svoje.

Već 62 godine Edinburgh pažljivo gaji tradiciju najvećeg uličnog festivala na svijetu. Dvije godine nakon Drugog svjetskog rata osnovali su festival s ciljem veličanja ljudskosti u ta sumorna vremena. Škotima ne treba puno da objeručke prihvate zabavu i tako je to pozitivno događanje raslo iz godine u godinu, da bi danas bili službeni svjetski rekorderi u broju uličnih performansa. Grad okupan vjetrom (uvijek) i kišom (gotovo uvijek) srdačno prima svoje goste, ovdje ne morate tražiti zabavu – ona će pronaći vas.