GIMNASTIKA

[FOTO] Dva zlata i jedan veliki peh na Svjetskom kupu u Osijeku. Emotivni Seligman, preponosni Benović i razočarani Ude

11.06.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Hrvatski gimanstički reprezentativci, Osječani Robert Seligman i Aurel Benović, sjajnim su nastupima osvojili zlatna odličja na konju s hvataljkama i na tlu prvog dana finalnih natjecanja na DOBRO Svjetskom kupu u osječkoj dvorani Gradski vrt

Posebno emotivan bio je Robert Seligman kojemu je ovo bio posljednji nastup na osječkom turniru Svjetskog kupa.

"Ovo je ludo. Ovo nisam očekivao ni u najluđim snovima", oduševljen je bio Seligman nakon što je u svom 63. finalu u karijeri osvojio 28. medalju na turnirima Svjetskog kupa, a za svoju je vježbu dobio ocjenu 13,866. Osječanin je slavio ispred Turčina Ahmeta Onder (13,666) i Brazilca Caia Souze (13,633), a "pomogao" mu je i kolega iz reprezentacije Filip Ude, koji je u finale ušao s najboljim rezultatom u kvalifikacijama, ali mu u finalnoj vježbi nije uspio saskok pa je s ocjenom 13,233 završio na petom mjestu.

"Valjda te svemir nagradi i valjda ti se sve poklopi kad najviše trebaš, za sve godine rada i truda. Ja sam uvjeren da je to danas bilo. Prezadovoljan sam, emocije pršte u meni. Na ovakav način završiti u svom gradu Osijeku, među svojim navijačima, zahvaliti im se za sve na ovakav način, nešto je što sam mogao samo sanjati. Naravno da sam sanjao, ali s obzirom na formu, na težinu vježbe, na konkurenciju, znao sam da treba odraditi vježbu i biti strpljiv. Ali, da će baš ovako fantastično biti, bez lažne skromnosti, nisam se nadao. I kada se sve ovako posložilo, ovo je najbolji mogući način za kraj", izjavio je Seligman.

Prije njega svoje je prvo osječko zlato zaradio Aurel Benović zahvaljujući sjajnoj vježbi na parteru. U svom devetom finalu na turnirima Svjetskog kupa u karijeri došao je do sedme medalje i ukupno trećeg zlata. Suci su mu vježbu ocijenili s visokih 14,733.

"Sretan sam. Preponosan. Prvo zlato u mom rodnom gradu za mene. Nadam se da će ih biti još", rekao je Benović kojem su se na postolju pridružili turski reprezentativac Adem Asil (14,533) te Nijemac Tom Schultze (14,033).

Kod hrvatskog reprezentativca je uz veliku radost zbog osvojenog zlata, ostala i doza žaljenja.

"Žao mi je što nije bilo aktualnog olimpijskog pobjednika Artjoma Dolgopjata koji se nije uspio plasirati u finale. Da vidim gdje sam u izravnom okršaju s njim kad i on odradi svoju najbolju vježbu. Ništa, sada ću imati malu stanku, otići kratko na more, a onda se nastaviti pripremati za Europsko prvenstvo u Muenchenu koje je još bitnije, još važnije i za koje se nadam da ću pojačati svoju početnu ocjenu vježbe, ući u finale i boriti se za medalju."

  • +5
Svjetski gimanstičarski kup - Osijek 2022 Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Aurela su nadahnule ispunjene tribine Gradskog vrta.

"S obzirom da gledatelja pandemije nije bilo prošle godine, sretan sam da su danas došli u tako velikom broju. Došla mi je i mama, moja djevojka, prijatelji... Svi su žestoko navijali, ali pokušao sam smiriti se, koncentrirati se na vježbu i kada sam se zagrijao, osjećao sam da će biti dobro. Ali, baš da ću "pokopati" cijelu vježbu, nisam mogao znati. Preponosan sam."

Nažalost, Čakovčanin Filip Ude u subotu nije imao razloga za slavlje. U finalu nije uspio izvesti vježbu koja bi mu donijela najbolju ocjenu, kao što je to bilo u kvalifikacijama, a posustao je na samom kraju, pri sakoku s konja.

"Katastrofa. Užasno sam razočaran s današnjim nastupom. Ne znam kad sam zadnji put bio tako razočaran“, rekao je Ude ne znajući objasniti zašto je došlo do pogreške.

"Imao sam puno snage, ali dogodila se tehnička greška. Nije bitno jesam li pogriješio u zadnjim sekundama, nisu bitne sekunde, bitni su elementi. Zadnji element saskok. Nije pala koncentracija, jednostavno, dogodila se tehnička greška. Ponovio sam na kraju saskok, a da nisam, ne bih bio peti nego sedmi, jedino to. Užas, užas, užas!"

Jedinu što ga je razveselilo je bila Seligmanova pobjeda.

"Drago mi je zbog njega, ako sam ja pridonio njegovoj sreći, onda mi je drago zbog toga."

U subotu je pred osječkom publikom nastupila i Tijana Korent koja je osvojila šesto mjesto u finalu preskoka s 12,916 bodova.

"Zadovoljna sam, odradila sam još jednom novi skok na noge, što mi puno znači jer je pokazatelj da je to skok koji mogu smatrati standardom. S time sam zadovoljna. Zbog ozljede ramena nisam odradila drugi novi skok, željela bih prvo zaliječiti tu ozljedu pa da mogu za EP biti potpuno spremna i tamo se pokazati u najboljem svjetlu", pojasnila je Korent.

Zlato na preskoku osvojila je Bugarka Valentina Georgieva (13,616), dok su druga dva mjesta na postolju zaposjele Slovenke, Teja Belak (13,483) i Tjaša Kysselef (13,399).

U finalu muških ruča slavio je Turčin Ferhat Arican (14,800), brončani s OI u Tokiju, dok je na dvovisinskim ručama zlato osvojila Mađarica Zoja Szekely (13,800).

U nedjelju, od 16 sati, u lovu na medalje u osječkom Gradskom vrtu bit će aktualni olimpijski doprvak na preči Tin Srbić te Ana Đerek na tlu i gredi.