KOŠARKAŠKA TRŽNICA

Dva reprezentativca napuštaju Hrvatsku, Kapusta i Mavra imaju nove klubove

28.07.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Domaće prvenstvo bit će oslabljeno za dva nositelja igre. Jedan napušta Cibonu, drugi Split...

Borna Kapusta je novi član podgoričkog KK SC Derby, razvojne momčadi Budućnosti. Hrvatski razigravač (27 godina) visok 182 cm prošle je sezone nosio dres Cibone,i nametnu se svojim igrama te postao standarni reprezentativac.

Ima neka tajna veza između hrvatskih košarkaša i ovog crnogorskog kluba pa će tako nakon braće Zvonimira i Tomislava Ivišić, Borisa Tišme i Matea Drežnjaka sreću u Derbyju potražiti i Kapusta.

Rođen u Koprivnici, Kapusta je dugo vremena bio 'najbolje čuvana hrvatska tajna', a svoj debi u ABA ligi je imao prošle sezone.

Prethodno je dvije sezone bio najbolji asistent HT Premijer lige u dresu Gorice. 

Upravo je orkestriranje napada i pronalazak svojih suigrača i obilježilo Kaupstinu premijernu sezonu u AdmiralBet ABA ligi u kojoj je bio je drugi asistent lige sa 6,6 asistencija po susretu. Sa 11,2 poena po utakmici bio je i drugi strijelac Vukova u regionalnom natjecanju. 

Istovremeno stiže vijest da je još jedan reprezentativni playmaker napustio Hrvatsku - Dominik Mavra.

Njegov novi klub je ruski Avtodor Saratov.

Mavra je prošlu sezonu igrao za Split, a prije toga tri sezone nosio je dres Zadra. Sa Zadranima je u sezoni 2019/20 osvojio Kup Krešimir Ćosić, a u sezoni 2020/21 duplu krunu.

Avtodor će 29-godišnjem Zadraninu biti sedmi inozemni klub u karijeri. Ranije je igrao za poljsku Dabrowu, makedonske klubove Karpoš i MZT, litvanski Lietkabelis, slovensku Krku i španjolski Joventut.

KK Split je nakon dovođenja trenera Slavena Rimca te bivših igrača Cibone i aktualnih reprezenttivaca Lovre Gnjidića i Krešimira Ljubičića na Gripe doveo i Amerikanca Camerona Sheltona kojemu će ovo biti premijerna sezona u Europi

Shelton je star 23 godine, a posljednju sveučilišnu sezonu igrao je za Loyolu Marymount i imao prosjek od 21,4 poena, 5,4 skokova, 4,2 asistencije po utakmici. Ljevoruki Amerikanac visok je 188 centimetara, a u Splitu će nositi dres s brojem 20.

Tomislav Zubčić novi je igrač Napolija, objavio je taj talijanski prvoligaš na svojim službenim stranicama. 33-godišnji Zadranin prošle je sezone igrao za London Lionse, a sada će prvi put u karijeri zaigrati u Italiji.

Bivšem hrvatskom reprezentativcu Napoli će biti 15. klub u karijeri. U Hrvatskoj je igrao za Rudeš, Cibonu i Cedevitu, a u inozemstvu za Lietuvos Rytas, Oklahoma City Blue, Avtodor Saratov, Nižnji Novgorod, Trabzonspor, Telekom Bonn, Igokeu, Manresu, Jenisej Krasnojarsk, Tofas iz Burse i London Lionse.