Zanimljivo NBA finale

Durant, James, Wade i društvo ruše rekorde gledanosti!

14.06.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Štrajk koji je početak NBA lige pomaknuo za osam tjedana nije naštetio američkoj profesionalnoj košarci

Nakon vrlo dobrih travanjskih brojki o televizijskoj gledanosti osnovnog dijela sezone, koje su pokazale povećanje u odnosu na prošlu sezonu, novi dokaz povećanja popularnosti NBA lige došao je u srijedu: prva je utakmica finalne serije doigravanja između domaćih Thundera i Miami Heata u Oklahoma Cityju u utorak postigla rekordnu gledanost na ABC-ju.

Nikad ta produkcijska kuća, otkako je stekla pravo na televizijsku produkciju NBA utakmica uoči sezone 2002/03, nije imala nacionalni postotak gledanosti jedne utakmice u iznosu od 11,8 posto. Riječ je o desetpostotnom povećanju u odnosu na prvu utakmicu prošlosezonske finalne serije između Dallas Mavericksa i Miamija.

Raspored NBA finala 2012.

Finalna serija, koja se igra po sistemu 2-3-2, počinje u utorak, 12. lipnja, a moguća sedma igra se 26. lipnja.

1. utakmica, 12. lipnja (utorak)
Oklahoma City - Miami
2. utakmica, 14. lipnja (četvrtak)
Oklahoma City - Miami
3. utakmica, 17. lipnja (nedjelja)
Miami - Oklahoma City
4. utakmica, 19. lipnja (utorak)
Miami - Oklahoma City
5. utakmica, 21. lipnja (četvrtak)*
Miami - Oklahoma City
6. utakmica, 24. lipnja (nedjelja)*
Oklahoma City - Miami
7. utakmica, 26. lipnja (utorak)*
Oklahoma City - Miami
* ako bude potrebno

Također, riječ je o najvećoj gledanosti prve utakmice finalne serije od NBC-jevih 12,9 posto za prvu utakmicu serije 2002. godine između LA Lakersa i New Jersey Netsa.

'Young Guns', kako zasluženo tepaju fantastičnoj mladoj momčadi OKC-a, ima svoj dio zasluga u iznenađujućem podatku o gledanosti.

Kevin Durant, Russell Westbrook i društvo očito su preko noći postali jako popularni.

No, tvrde američki analitičari, zasluge ne treba umanjivati ni tercetu superzvijezda u momčadi Erika Spoelstre koji su i dalje, unatoč slaboj pratećoj kvaliteti u momčadi, veliki mamac za navijače. Lebron James i Dwyane Wade su sami po sebi dovoljan magnet za publiku, a ako ova serija ode do sedme odlučujuće utakmice – vjerojatno će pasti i novi rekord.