vlasnik anoniman

Dres Kobea Bryanta prodan za 5,8 milijuna dolara; evo po čemu je poseban iako u njemu nije osvojio NBA titulu

10.02.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Dres košarkaške legende Kobea Bryanta, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći 2020. godine, prodan je na aukciju za 5.8 milijuna dolara, što je treća najviša cijena za sportski dres nakon onih Michaela Jordana i Diega Maradone, objavila je aukcijska kuća Sotheby

'Ovaj dres je ikona kakvu rijetko viđamo za sportsku opremu. Kobe ga je nosio 25 puta tijekom NBA sezone 2007-2008, kada je proglašen igračem sezone', komentirao je Brahm Wachter, koji vodi streetwear i odjel modernog kolekcionarstva u Sotheby'su.

Također treba reći kako u toj sezoni Bryant nije uspio osvojiti NBA titulu (poraz od Bostona), ali sve je naplatio u sljedeće dvoije godine (2009,. i2010.) kad je osvojio svoj četvrti i peti šampionski prsten.

'Slika Kobea koji nosi ovaj dres prešla je u popularnu kulturu, tiskana je na izlozima, knjigama, novinama i postala je simbol njegove nepokolebljive odlučnosti i strasti koja odjekuje diljem svijeta', dodao je Wachter.

Žuto-ljubičasti dres Kobea Bryanta s brojem 24 prodana je osoba koja je željela ostati anonimna.

U rujnu prošle godine dres Chicago Bullsa br. 23 Michaela Jordana, koji je nosio tijekom svog posljednjeg osvajanja NBA naslova 1998., postigao je cijenu od 10.1 milijun dolara, dok je u svibnju kupljen dres koji je argentinski kapetan Diego Maradona nosio na FIFA Svjetskom prvenstvu 1986. za 9.3 milijuna dolara.