samo za tportal

Dražen Besek prisjetio se povijesne Dinamove pobjede na Poljudu, a dotakao se i novog derbija te što je Hajduku slabiji dio momčadi

20.04.2022 u 06:50

Bionic
Reading

Ove srijede od 19 sati (Arenasport 3, MAXtv), igra se najveći derbi hrvatskog nogometa, kada će Hajduk na Poljudu dočekati Dinamo. S obzirom na stanje na vrhu ljestvice, ali i bodovnu razliku, ovaj derbi ima posebnu težinu, posebice za Hajduk. Pobjeda ga ostavlja u utrci za naslov, dok poraz i remi iz nje udaljuju

Nakon nešto više od mjeseca dana, Poljud je domaćin novom okršaju Hajduka i Dinama, derbiju najvećih hrvatskih klubova, a koji imaju svoju dugačku i zanimljivu povijest.

U nekolicini okršaja splitske i zagrebačke momčadi sudjelovao je, kao igrač Dinama, i Dražen Besek, danas 59-godišnjak koji je ušao u trenerske vode, a koji je za Modre igrao od sezone 1985/86. pa do studenoga 1990. godine.

Posljednji derbi protiv Hajduka odigrao je 13. listopada 1990. godine, kada je u drugom poluvremenu ušao umjesto Zvonimira Bobana, a potom je, nakon što je utakmica završila 1:1 sudjelovao i u raspucavanju s 11 metara i svladao Mladena Praliju za pobjedu 4:3.

No, Dinamovi navijači sigurno pamte pobjedu Modrih 4:0 na Poljudu iz 1986. godine.

'Ovakvi derbiji bude uspomene, a tu pobjedu iz Splita pamtim posebno. Naravno, i ne samo ta utakmica, već i brojne druge, potvrdile su da u derbiju nema favorita. Jer mi smo u Split stigli kao autsajderi i bilo je pitanje s koliko ćemo se primljenih golova vratiti kući. Par dana prije toga igrali smo u Kupu i ispali (op.a., od Budućnosti iz Banovića), bilo smo ekipa u stvaranju i nismo briljirali. Međutim, na prepunom Poljudu upisali smo pobjedu koja nam je dala dodatno samopouzdanje, jer odigrali smo disciplinirano, pa i atraktivno. Razbili smo Hajduk, što nitko nije očekivao. I to je dokaz da favorita u derbiju nema. Jer u 90 minuta odlučuje mnogo faktora, nijansi. A u toj utakmici Jozo Bogdanović je briljirao, Marko Mlinarić je bio maestralan', prisjetio se Dražen Besek, koji je za Modre odigrao 149 službenih utakmica (prvenstvo, Kup, Europa) i zabio 19 golova, dok je sve ukupno, s prijateljskima taj broj znatno veći - njih čak 337.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Iste sezone u derbiju protiv Hajduka, ovog puta u Maksimiru zabili ste za 1:0. Kasnije je Hajduk okrenuo na 3:1, ali derbi je okončan bez pobjednika 3:3.

'Iako nisam bio gol-igrač, na toj sam utakmici igrao napadača. S time da prije toga dosta dugo nisam zabio gol. I sjećam se da je tijekom tjedna na radiju, u emisiji u koju su se javljali i slušatelji, bilo puno kritika i prema meni, ali i prema treneru koji me stavlja u igru. Bio je strašan pritisak, ali vjerovao sam u sebe te sam se s tim pritiskom i solidno nosio. Za takve utakmice nije ti trebao poseban motiv, pogotovo kada igraš derbi. Lesjak je ubacio s poludistance, ja sam utrčao ispred Jarnija i pokraj Pralije zabio za vodstvo. Naravno, i veliko veselje prepunog Maksimira. Istina, Hajduk se nakon tog gola digao, mislim da nam je Vulić zabio gol s 30-tak metara. No, mi smo se u drugom dijelu vratili i uspjeli izjednačiti na 3:3. Prema tome, to su bile takve utakmice u kojima ti niti dva ili tri gola prednosti nisu jamčile pobjedu'.

Što možemo očekivati ove srijede? Dinamo posljednjih tjedana igra dosta bolje?

'Mislim da je samo rezultat bolji, a ne i igra. Za što ima puno razloga, ali taj problem prepuštam Dinamovoj struci. Dinamo ima rezultat, s kojim potvrđuje da je favorit za osvajanje naslova. Posebno kada se onako izvukao protiv Rijeke. No, isto tako, Dinamo se nije niti smio dovesti u takvu situaciju. Mislim da će na Poljudu sve ovisiti o Dinamu, odnosno kakav će on biti. Jer iako ima problema i s potrošenošću igrača i ozljedama, Dinamo ima kvalitetniji igrački kadar. Istina, i Hajduk je ove sezone bolji nego prijašnjih, Dinamo je dobar u zadnje vrijeme, pa se nadam da ćemo imati i dobru utakmicu za gledati'.

Naš je dojam da Dinamo s oporavljenim Ademijem, povratnikom Ivanušecom, konstantno dobrim Oršićem i raspucanim Emrelijem ipak djeluje opasnije?

'Mene jako veseli Ivanušecov povratak, jer od početka sezone se vidjelo da ga ta ozljeda koči. Odlaskom Majera Dinamo nije imao igrača tako jakog na lopti, okomitog, koji može driblingom stvoriti višak igrača i slobodnog prostora. I jako je nedostajao Petkoviću, s kojim je imao odličnu suradnju. Vjerujem da Ivanušec, ako ne već sada protiv Hajduka, ali do kraja sezone može biti itekako važan Dinamov čimbenik'.

Možemo li onda u Ivanušecom izostanku, ali i zbog slabijeg igračkog kadra, bez Majera i Jakića, tražiti opravdanje za skromniji Petkovićev doprinos?

'Nema opravdanja, sve je stvar Petkovića. Uvijek se može tražiti faktor koji utječe na nekoga, ali on je igrač Dinama i za poziciju na kojoj igra mora biti posve fit. Ne smiju se tražiti olakotne okolnosti, on je bio i reprezentativac. Siguran sam da mu nije lako, jer od njega se osim igre očekuju i golovi. I on se mora s time nositi, odnosno vratiti se na onu razinu igara kakvu je prezentirao prije dvije, tri godine. Prema svim elementima igre, kontroli lopte, driblingu, udarcu, on je posve kompletan igrač. Ali sada to treba opet sve ukomponirati, jer Petković je - kada je u formi - ekstra igrač'.

Nego, čime bi Hajduk mogao iznenaditi Dinama?

'Možda bi najveće iznenađenje bilo da ne griješi u obrani, a to je slabiji dio Hajdukove momčadi. Siguran sam da će Hajduk biti napaljen, kao što je i uvijek pred svojim navijačima, i pomalo agresivan, ali imat će problema ako se linije neće pratiti i ako će ostavljati prostora između njih. Hajduk ima potencijala u Livaji, Krovinoviću i Kaliniću, ima i iskustvo u Fossatiju, ali mislim da je ova momčad prekratko zajedno da bi bila u stanju napasti prvo mjesto. No, u ovoj utakmici sve je moguće, ali samo ako će se pridržavati dogovora, malo ili nimalo griješiti, mogu doći do rezultata', zaključio je Dražen Besek.

Hajduk - Dinamo 0:0, 27. kolo HT Prve lige, 2021/22. (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Hrvatska 1. liga

Šibenik-Slaven Belupo2:1
Osijek-Hrvatski dragovoljac2:1
Lokomotiva-Rijeka2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb30206466
2.Osijek311810364
3.Hajduk30178559
4.Rijeka311741055
5.Lokomotiva3111101043
6.Gorica311171340
7.Slaven Belupo31861730
8.Šibenik31851829
9.Istra 196131681726
10.Hrvatski dragovoljac31362215

Sljedeće utakmice

20.4.Hajduk-Dinamo Zagreb
22.4.Hrvatski dragovoljac-Šibenik
23.4.Istra 1961-Lokomotiva
23.4.Rijeka-Osijek
24.4.Slaven Belupo-Hajduk