ivanković za tportal

Jedan od najvećih hrvatskih trenera najavio je veliki derbi Hajduka i Dinama, ali i izdvojio jedan detalj koji je možda i prelomio prvenstvo

17.04.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon dva uzastopna poraza Rijeke, u utrci za naslov hrvatskog prvaka ostala su tri kluba - Dinamo, Osijek i Hajduk. A hoće li pet kola prije kraja ta utrka spasti na samo dva 'slova', moglo bi se znati već nakon velikog derbija Hajduka i Dinama koji je na rasporedu ove srijede na Poljudu (19 sati, Arenasport 3, MAXtv)

Dinamo je na vrhu tablice sa 66 bodova, dva boda više, ali i utakmicom manje od Osijeka. Hajduk je, također s utakmicom manje na trećem mjestu s 59 bodova, dok je Rijeka na četvrtom mjestu, s već prevelikih 11 bodova minusa za liderom, što znači da je momčad Gorana Tomića ispala iz utrke za naslov.

'Evo, stigao sam na uskrsne praznike, jer naši šefovi imaju razumijevanje i poštovanje za naše najveće blagdane, pa sam tako od petka i ja na odmoru (ha, ha). I odmah sam imao prilike pogledati okršaje i Dinama i Hajduka. Naravno, u subotu i ostale utakmice', javio se za tportal jedan od najboljih, u svijetu i najcjenjenijih hrvatskih trenera, 68-godišnji Branko Ivanković, koji se tek ovih dana vratio iz Omana, gdje je tamošnju reprezentaciju doveo na 'milimetar' od povijesnog uspjeha. Naime, Oman je u kvalifikacijama za SP ostao na samo bod iza Australije, odnosno od mjesta koje vodi u interkontinentalne kvalifikacije za SP.

Naravno, i taj uspjeh, odnosno za takvu prezentaciju momčadi, koja se sada s pravom nada uzletu i na Azijskom prvenstvu, Branko Ivanković zajedno sa svojim stručnim stožerom dobio je naklon čelnika tamošnjeg saveza, ali i što je još važnije, novo dvogodišnje povjerenje.

Pet je kola do kraja HT Prve lige, za Dinamo i Hajduk šest, a baš taj derbi koji je na rasporedu u srijedu ima posebnu težinu.

'Da, taj derbi bi možda mogao i prelomiti prvenstvo. Naravno, ako Dinamo pobijedi. Osijek bi ostao jedini konkurent, ali mislim da bi Kopićeva momčad imala veliku prednost, jer teško može kiksati u serijama. Naravno, pobijedi li Hajduk, sve će se dodatno zakomplicirati, jer u tom slučaju Bili bi se vratili u utrku, dobili bi novu dozu optimizma, a finiš sezone bio bi izuzetno napet, tim prije što se i u posljednjem kolu igra derbi između Dinama i Hajduka'.

Nekako smo dojma da je Dinamova pobjeda na Rujevici, nakon preokreta, bila okidač Modrima?

'Slažem se, jer jedan detalj itekako može utjecati na cjelokupno raspoloženje. Za Dinamo je posebno važno što lakoćom rješava utakmice protiv klubova iz donjeg dijela tablice, dok se njegovi konkurenti muče i u tim okršajima. I tu je najveća razlika između Dinama i ostalih, jer Dinamo ima dugu klupu, pa se u njegovim rezultatima ne osjeti izostanak igrača poput Ademija ili Ivanušeca, ili lošije forme Petkovića'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Pa nije baš da se Ademija tako lako nadomjesti. Vidjeli smo koliko znači i kako Dinamo igra s njime i bez njega.

'Aposlutno. Nisam ni mislio da ga netko može zamijeniti, jer Ademi je borac, motor Dinama, baš kao što je i Modrić Realov motor. Dakle, takvi igrači donose prevagu. Ali htio sam reći da Dinamo ima igrače koji će ga nadomjestiti te kompenzirati njegov izostanak, i da rezultat neće patiti'.

Za razliku od Hajduka, kojem izuzetno nedostaje onaj Livaja kakvog smo gledali do zimske stanke?

'Sve ono što sam rekao za Dinamo, odnosno dužinu klupe suprotno je kod Hajduka. Splićani nemaju takvu klupu, i teško je pronaći igrača, odnosno nemoguće, koji može zamijeniti Livaju. Pa i Nikolu Kalinića. Ljubičić i Biuk su odlični igrači, potentni, ali još uvijek nisu spremni biti nositelji igre'.

Hajduk - Dinamo 0:0, 27. kolo HT Prve lige, 2021/22. (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Dinamo je uoči završnice dobio možda i najveće pojačanje, a to je Azerbajdžanac Emreli koji je u dvije utakmice zabio dva gola i opravdao svoj dolazak?

'Znam što je Arsene Wenger rekao, odnosno da svakom igraču, pa i onim najboljima, treba po osam do deset mjeseci za adaptaciju. Čini se da je Emreliju ipak trebalo puno manje, jer ipak je došao iz posve drugačijeg okruženja, u klub u kojem se očekuju naslovi, ali i njegov doprinos golovima. A on je zabio u Rijeci, nakon što je ušao s klupe, pogodak koji je inicirao Dinamov preokret i možda donio ključne bodove u borbi za naslov', zaključio je Branko Ivanković.