red se mora znati

Drastični rezovi koji će itekako utjecati na funkcioniranje njemačkih klubova; Borussia poništila sve prodane ulaznice za derbi s Bayernom

02.12.2021 u 17:07

Bionic
Reading

Na utakmicama njemačke nogometne Bundeslige do daljnjega na tribinama neće moći biti više od 15.000 gedatelja, nakon što su u četvrtak dogovorene nove protuepidemijske mjere između vodećih ljudi regionalne i federalne vlasti.

Prema tim mjerama za događaje na otvorenom dopušteno je korištenje od 30 do 50 posto kapaciteta, s maksimalnim brojem od 15.000 gledatelja, dok je za sportska događanja u zatvorenim prostorima dopušteni maksimum 5.000 gledatelja.

Svi koji će nazočiti tim događajima morat će nositi maske na licu, a potrebna će im biti i važeća Covid-potvrda o cijepljenu ili preboljenju. Moguće je da će dodatno biti uvedeno i testiranje kao dodatni uvjet.

Premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Hendrik Wüst, već je uoči sastanka upozorio klubove da budu spremni na 'značajno smanjenje' kapaciteta stadiona.

'Želim broj koji će nam donijeti maksimalnu zdravstvenu zaštitu uz minimalno zadiranje u prava cijepljenih', rekao je Wuest.

U pokrajini kojoj je Wüst na čelu u subotu je na rasporedu veliki njemački derbi između dvije prvoplasirane momčadi Bundeslige, kad će Bayern gostovati u Dortmundu kod Borussije. Wüst je već prije izjavio da ne vidi smisao u potpunom zatvaranju stadiona, kako je to bilo u početnom stadiju pandemije izazvane koronavirusom.

Ipak, utakmice pred praznim tribinama ili njihova odgoda, moguće su u onim pokrajinama koje imaju velik broj zaraženih.

Borussia je u četvrtak poništila sve ulaznice prodane u srijedu, što su učinili i u nekolicini drugih klubova.

Medicinski stručnjak iz SPD-a Karl Lauterbach mišljenja je da 'ni na jednoj utakmici ne bi smjelo biti više od 5.000 gledatelja', nakon što je dvoboj Kölna i Borussije Mönchengladbach gledalo 50.000 navijača. U srijedu je broj zaraženih u Kölnu bio u značajnom porastu, a Lauterbach je izjavio da se to nije dogodilo samo zbog utakmice, ali da je i ona doprinjela tome.