JOŠ VIŠE UTAKMICA

Drastična promjena u talijanskom nogometu, znatno otežan put do trofeja

18.12.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Talijanski nogometni Superkup održat će se u siječnju iduće godine u Rijadu u Saudijskoj Arabiji po prvi put sa četiri momčadi, objavila je u ponedjeljak Talijanska nogometna liga, Lega Serie A nakon skupštine održane u Milanu

Bit će to 36. izdanje "Supercoppa Italiana", pri čemu prvo sa četiri sudionika. Na Final Fouru će nastupiti talijanski prvak Napoli, doprvak Lazio, pobjednik Kupa Inter, te finalist Kupa Fiorentina.

Prvo polufinale između Napolija i Fiorentine na rasporedu je 18. siječnja, dan kasnije sastaju se Inter i Lazio, a finale je na rasporedu 22. siječnja. Sve tri utakmice igrat će se na stadionu Al-Awwal Park gdje svoje domaće utakmice igra Al-Nassr, momčad Cristiana Ronalda i Marcela Brozovića.

Odluka o novom formatu Superkupa donesena je u ožujku ove godine, međutim datumi natjecanja bili su predmet pregovora do posljednjeg trenutka između klubova, talijanske lige i saudijskih vlasti koje su domaćini, također u Rijadu i španjolskog Superkupa od 10. do 14. siječnja.

"Datumi su određeni uzimajući u obzir obveze u prvenstvu, europske utakmice klubova i dostupnost kalendara zemlje domaćina u usporedbi s drugim događajima," kazao je predsjednik Lega Serie A Lorenzo Casini.

Prema pisanju talijanskog tiska momčadi će podijeliti 23 milijuna eura, uključujući sedam za pobjednika.

Talijanski Superkup prvi je put održan u Saudijskoj Arabiji 2018. godine, nakon što je bio organiziran u Libiji (2002), Sjedinjenim Državama (2003), Kini (2009, 2011, 2012, 2015) i Katru (2014, 2016).

Juventus je rekorder s devet naslova pobjednika Superkupa, dok su Milan i Inter slavili po sedam puta.