'ljiljani' neće na EURO

Šokantna utakmica u Zenici; do 85. minute BiH je vodila, a onda primila dva gola

21.03.2024 u 23:01

Bionic
Reading

Nogometaši Ukrajine izborili su finalnu utakmicu u svom dijelu dodatnih kvalifikacija za odlazak na EURO nakon velikog preokreta u završnici i pobjede 2-1 u Zenici protiv Bosne i Hercegovine

U finalnom susretu Ukrajina će biti domaćin na neutralnom terenu protiv Islanda koji je u Budimpešti, u drugom polufinalu ovog dijela baraža, pobijedio Izrael 4-1.

Nogometaši Bosne i Hercegovine bili su bolji velikim dijelom susreta protiv Ukrajinaca, ali su sve prokockali u samoj završnici. Nakon ubačaja Dedića domaćin je poveo u 56. minuti kada je vlastitu mrežu nespretno pogodio Matvienko. Sve do 85. minute Bosna i Hercegovina je imala pobjedu u šaci, ali je tada krenuo preokret.

Prvo je na povratnu loptu dobro reagirao Jaremčuk i u 85. izjednačio, dok je samo tri minute kasnije Dovbik utišao zenički stadion i pogodio za slavlje Ukrajinaca.

>> golove s utakmice BiH - Ukrajina pogledajte OVDJE.

Nastavljeno je time prokletstvo dodatnih kvalifikacija za Bosnu i Hercegovinu koja je četvrti put pala u toj završnoj fazi na potencijalnom putu prema prvenstvu.

  • +26
BiH - Ukrajina, nogomet, doigravanje za EURO, 21.3.2024. Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Ukrajinu još čeka ogled protiv Islanda koji je u Budimpešti svladao Izrael 4-1 premda su Izraelci poveli kada je Zahavi realizirao jedanaesterac u 31. minuti. No, već do kraja prvog dijela bilo je 2-1 za Island, a potom i 4-1. Izrael je igrao s čovjekom manje od 73. minute kada je isključen Revivo.

Islandski heroj bio je Gudmundsson koji je postigao tri gola, dok je još jedan dodao Traustason.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu E na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Belgija, Slovačka i Rumunjska.

Dodatne kvalifikacije za EURO, polufinale:

  • Izrael - Island 1-4 (Zahavi 31-11m / Gudmundsson 39, 83, 87, Traustason 42)
  • Bosna i Hercegovina - Ukrajina 1-2 (Matvienko 56-ag / Jaremčuk 85, Dovbik 88)