NEPOPRAVLJIVA ŠTETA

Drama u Londonu, atletičari u panici; kako se to moglo dogoditi?

08.08.2017 u 16:27

Bionic
Reading

Organizatori Svjetskog prvenstva u Londonu upali su u neočekivane probleme. Na desetke vrhunskih sportaša požalilo se na želučane tegobe pa nisu nastupili ili jednostavno nisu zbog toga mogli dati najbolje od sebe

London je grad koji je raširenih ruku dočekao najbolje atletičare. U britanskoj prijestolnici ništa im ne nedostaje, a ono što je za sportaše najvažnije, tribine su stalno pune, svaki dan, bilo da je riječ o kvalifikacijama ili o finalu neke discipline.

Ipak, organizatorima se dogodila jedna velika sramota. Nešto što se tajilo, ali se nije moglo sakriti od javnosti. Deseci natjecatelja požalili su se na želučane tegobe, dobili su trovanje hranom, a riječ je o onima koji su smješteni u službenim hotelima SP-a te se hrane u njihovim restoranima.

U hotelu u centru grada su kanadska, njemačka i irska reprezentacija te su imali slučajeve sa trovanjem hranom (najmanje pet osoba), ali recimo u hotelu gdje su smješteni Australci zasad nije bilo takvih problema. 

'Utučen sam i razočaran, izgubio sam cijelu godinu, jer sam se usredotočio na ovo prvenstvo', rekao je Thomas Barr, Irac koji je odustao od polufinala na 400 metara s preponama.

Isto se dogodilo i atletičaru iz Bocvane Isaacu Makwali koji se povukao iz kvalifikacija na 200 metara u disciplini u kojoj je trebao biti konkurentan za postolje. On je razlog svojeg odustajanja podijelio s javnosti putem društvene mreže.

'Liječnici su mi rekli da je u pitanju trovanje hranom i da isto imaju i brojni drugi atletičari.'

Oglasili su se i iz Međunarodne atletske federacije (IAAF-a).

'Svima je odmah pružena najbolja liječnička pomoć, a mi smo najbrže što možemo reagirali svim sredstvima da se situacija ne proširi kod ostalih atletičara', stoji u priopćenju organizatora koji je kasnije naveo da je oko 30-ak osoba moralo primiti pomoć.