Letesenbet Gidey

Drama na Svjetskom prvenstvu u krosu, glavna favoritkinja se srušila 30 m prije cilja, uslijedio je šok...

18.02.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Kenijska atletičarka Beatrice Chebet i Uganđanin Jacob Kiplimo novi su svjetski prvaci u krosu, a do naslova su stigli na subotnjem natjecanju održanom u australskom Bathurstu.

Chebet je do naslova stigla snažnim sprintom u završnih 100 metara utrke, u kojima je uspjela prestići Etiopljanku Letesenbet Gidey, aktualnu svjetsku prvakinju na 10.000 metara i veliku favoritkinju za zlato u krosu.

Gidey je na kraju ostala bez odličja, jer se tridesetak metara prije cilja srušila na travu i ustala tek uz pomoć osoba koje su dotrčale do nje iz gledališta. Na kraju je ostala i bez plasmana, jer je zbog spomenute pomoći diskvalificirana.

Chibet je do svjetskog naslova stigla u vremenu od 33 minute i 48 sekundi.

"Nisam očekivala pobjedu, ali sam se borila. Vidjela sam da je Gidey u završnici počela usporavati, a ja sam dala sve od sebe i pobijedila", rekla je 22-godišnja svjetska doprvakinja na 5000 metara i svjetska prvakinja u krosu iz Aarhusa 2019. u konkurenciji do 20 godina.

Etiopljanka Tsigie Gebreselama je osvojila srebrnu medalju u vremenu 33 minute i 56 sekundi, a za točno 34 minute do cilja je stigla trećeplasirana Kenijka Agnes Jebet Ngetich.

U manje dramatičnoj utrci atletičara Uganđaninu Jacobu Kiplimu trebalo je 29 minuta i 17 sekundi za svladavanje staze i osvajanje naslova svjetskog prvaka koji dodao srebrnom odličju osvojenom prije četiri godine u Aarhusu.

Srebro je osvojio Etiopljanin Berihu Aregawi koji je za pobjednikom je zaostao za devet sekundi, dok se broncom morao zadovoljiti olimpijski pobjednik na 5000 m, dvostruki svjetski prvak na 10.000 m i osvajač svjetskog zlata u krosu 2019. Uganđanin Joshua Cheptegei (29:37 minuta).

U mješovitoj štafeti naslov svjetskog prvaka je osvojila Kenija, ispred Etiopije i Australije, nova svjetska prvakinja do 20 godina je Etiopljanka Senayet Getachew, a zlato u konkurenciji atletičara do 20 godina osvojio je Kenijac Ishmael Kipkurui.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo u krosu bit će održano u veljači 2024. u Medulinu i Puli.