NEMA BOLJE OD NJE

Hrvatska tinejdžerica Jana Koščak nakon što je oborila rekord Blanke Vlašić ostvarila najbolji rezultat u povijesti!

06.02.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Na premijernom seniorskom petoboju u Tallinnu sjajna hrvatska atletičarka Jana Koščak srušila dva seniorska i jedan U-18 rekord

Izvanredan nastup imala je Jana Koščak na svom prvom seniorskom petoboju u dvorani u Tallinnu na međunarodnom višebojskom mitingu gdje je popravila hrvatske rekorde u tri discipline.

Svoj petoboj, kako pišu Varaždinske vijesti, počela je s novim mlađejuniorskim rekordom na 60 m prepone 8,21. Nastavila je s preskočenih 1,82 m u skoku u vis, kuglu je bacila 11,40 m, a u skoku u dalj postavlja nove hrvatske rekorde u tri uzrasta - seniorskom, juniorskom i mlađejuniorskom sa skokom od 6,34 m.

Nakon što je u zadnjoj disciplini petoboja na 800 m trčala 2:23,97 ukupno zbroj bodova nakon pet disciplina iznosio je 4432, što je novi hrvatski seniorski i juniorski rekord u dvorani.

S tim rezultatom Koščak je osvojila treće mjesto na mitingu, a bila je najmlađa među 25 petobojki koje su nastupile. Ispred nje završile su samo aktualna svjetska doprvakinja u petoboju, Poljakinja Adriana Sulek (4702), te Finkinja Saga Vanninen, svjetska juniorska prvakinja u sedmoboju (4541).

Janinih 4432 boda su najbolji rezultat u povijesti ostvaren od neke atletičarke mlađe od 18 godina. Ne zaboravimo, Jana će 19. svibnja tek napuniti 17 godina te je već ove godine oduševila preskočivši letvicu postavljenu na 190 centimetara, čime je za sedam centimetara nadmašila rezultat Blanke Vlašić u njenoj dobi.

Do ostvarenja norme za nastup na seniorskom dvoranskom prvenstvu Europe nedostajalo joj je tek 148 bodova. Ako sve zbrojimo Jana Koščak je u Tallinu postavila čak šest novih hrvatskih dvoranskih rekorda.