NIJE NEKI NOVAC

Otkrivamo koliko su hrvatski vaterpolisti zaradili titulom prvaka svijeta

31.07.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolski savez zaradio je tek 80 tisuća dolara zahvaljujući trijumfu reprezentacije na SP-u i proslijedit će cjelokupnu svotu igračima i stručnom stožeru, a pripast će im i državna nagrada za vrhunska sportska dostignuća, no sve je to znatno ispod nagrada koje bi pripale vaterpolistima Mađarske i Srbije u istom slučaju...

Vaterpolo definitivno nije sport u kojem se igrači i treneri mogu obogatiti i osigurati budućnost sebe i sljedećih generacija svoje obitelji, što potvrđuje i svota koju su na SP-u zaradili naši zlatni vaterpolisti.

  • +9
Hrvatska Mađarska finale SP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Naime, FINA je za titulu prvaka svijeta osigurala nagradu od sramotnih 80 tisuća dolara. Ukupni nagradni fond za muški vaterpolski turnir bio je u Budimpešti tek 350 tisuća dolara, dok je za plivačka natjecanja bio dva i pol milijuna dolara, no vjeruje se da je i jedno i drugo premalo te da krovna organizacija vodenih sportova škrtari na sportašima od kojih živi.

Hrvatski vaterpolski savez definitivno ne živi u izobilju i dobro bi mu došao taj novac, no odlučio ga je proslijediti najzaslužnijima.

'U potpunosti ćemo nagradu podijeliti igračima i stručnom stožeru, te sukladno odluci Upravnog odbora a u odnosu na mogućnosti Saveza dodatno nagraditi igrače iz sredstava HVS-a,' poručili su putem glasnogovornice za tportal iz Hrvatskog vaterpolskog saveza.

  • +21
Doček vaterpolista na Trgu bana Jelačića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Prema Zakonu o Sportu i Uredbi iz 2012. godine o dodjeljivanju državnih nagrada za vrhunska postignuća hrvatskim vaterpolistima i izborniku također svakome pripada i novčana nagrada od 45 tisuća kuna, a nagrađeni će biti i članovi stručnog stožera.

Valja naglasiti kako je za sličan uspjeh u Mađarskoj namijenjena igračima nagrada od 50 tisuća eura, a u Srbiji 30 tisuća eura. S obzirom da se ne radi o dvije bogate europske zemlje, onda je jasno da se u njima više cijene veliki uspjesi sportaša. Svaka čast lijepom dočeku, no zlatna medalja hrvatskih vaterpolista svakako je mogla biti i konkretnije nagrađena...