Legenda bez pardona

Pino Giergia žestoko opleo po KK Zadar i HKS-u: Nismo na razini Kosova i Albanije!

19.04.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Giuseppe Pino Giergia, jedan od najboljih zadarskih košarkaša svih vremena, poznat je po tome da uvijek kaže što misli. Bez okolišanja

Tako je 86-godišnji Giuseppe Pino Giergia u razgovoru za Antenazadar.hr otvoreno i kritički pričao o hrvatskoj košarci. No, prva tema bio je njegov KK Zadar u kojem je ostavio trag kao igrač, trener i funkcioner kluba. Priznao je kako već neko vrijeme ne odlazi na utakmice u dom Kreše Ćosića. Zašto ga nema na utakmicama KK Zadar?

'Ne dolazim na utakmice, jer imam indicija da se nikada nisam niti bavio košarkom, kao i da nikada nisam ni igrao za KK Zadar! Nisam kompetentan davati izjave pred važnu utakmicu kao što je Zadar-Partizan', ironično je rekao Giergia pa dodao:

'Razlog što se Partizan plasirao u Top 8 Eurolige je taj, što je njihov trener Željko Obradović još iz onog vremena kada je Jugoslavija u svijetu uvijek bila na samom vrhu. Isto tako, jugoslavenska košarka je bila ponos svih Jugoslavena. Moram istaknuti, da je košarka nekada bila najbolji hrvatski sport, na ponos Hrvatske, dok danas, nažalost, nismo na razini Kosova i Albanije! U Hrvatskoj se ne igra košarka, već kokošarka! Hrvatska liga, to su redikuli, naša košarka je smiješna. Deset godina ne idemo na Svjetska prvenstva, nismo se plasirali na Olimpijske igre, ma o čemu mi govorimo, i to trideset godina! Josip Sesar novi izbornik? Ma nabrojite mi tko sve ovih godina nije vodio reprezentaciju Hrvatske. HKS-u ja nisam važan, ali niti oni meni', dodao je Giergia.

No, tu nije stao. Dotakao se dana kad je bio izbornik Hrvatske 1994. kad je osvojio svjetsku broncu, za što je nagrađen 'pljuvanjem i vrijeđanjem', a prisjetio se i svojih dana u KK Zadar.

'U vrijeme kada smo mi igrali u životu nisam primio novac od KK Zadar, niti jedan cent nisam dobio, nikada! Dobio sam samo uvrede, vrijeđanja i ništa drugo', kazao je dodavši:

'Nikada neću oprostiti KK Zadru, ali niti Gradu Zadru koji je vlasnik Kluba. Na primjer, kada Posedarje dobije neku utakmicu pripreme im vatromet, a meni nisu niti dobar dan rekli, nego samo pljuju', kazao je vidno ogorčeni legendarni Giergia.

'Ne može to biti dobar posao kada imaš jedanaest pobjeda i petnaest poraza. Na primjer, koliku plaću imaju igrači Zadra, a koliku igrači Šibenke, i onda Zadar izgubi od njih, i što sada? I jedni i drugi igraju košarku, o čemu mi pričamo', završio je Pino.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.