čudesna pobjeda

Đoković uspio što nikom nije 71 godinu i pokazao tko je mentalno najjači tenisač svijeta

15.07.2019 u 08:41

Bionic
Reading

Novak Đoković odigrao je protiv Rogera Federera najduži finalni meč u povijesti Wimbledona i postao prvi još od 1948. godine koji je uspio pobijediti iako je bio suočen s meč loptom…

Đoković je potvrdio da je mentalno najjači tenisač svijeta i sasvim zasluženo uvjerljivo prvi na ljestvici. Iako je osvojio 14 poena i 4 gema manje od Rogera Federera, svejedno je pobijedio u finalu i osvojio po peti put Wimbledon.

  • +3
Wimbledon, finale: Federer - Đoković Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Meč je trajao četiri sata i 57 minuta, što je bio ujedno i najduži finalni meč u povijesti londonskog Grand Slam turnira, iako je uvedeno pravilo 'tie-breaka' u petom setu tek od ove godine i odmah je njime odlučen konačni pobjednik.

'Bilo je veliko olakšanje na kraju, iskreno. Za ovu vrstu mečeva se pripremaš, živiš, oni daju smisao i vrijednost svakoj minuti koju provedeš na terenu trenirajući kako bi došao u poziciju igrati ovakav meč sa svojim najvećim rivalom,' izjavio je srpski tenisač nakon trijumfa.

Zanimljivo, Novak Đoković odigrao je u karijeri i jedno još napornije finale, 2012. godine u Melbourneu protiv Rafaela Nadala koje je trajalo čak pet sati i 53 minute.

'To je bio najzahtjevniji meč, ali ovaj je mentalno bio na sasvim drugom nivou. Zbog svega,' naglasio je Đoković.

Englezi su izvukli zanimljiv podatak da u finalu Wimbledona još od 1948. godine i Boba Falkenburga nitko nije uspio pobijediti nakon što se suočio s meč loptom, a Novak Đoković ih je spasio čak dvije i to na servis Rogera Federera.

'U takvim trenucima pokušavam nikada ne izgubiti vjeru u sebe, samo ostajem miran, fokusiran sam da vratim lopticu. Moram reći, u sva tri 'tie-breaka' pokazao sam ono najbolje,' dao je osvajač 16. Grand Slam turnira najbolju moguću analizu dvoboja. Na US Openu za mjesec i pol ponovo će biti u ulozi favorita…