DRAMA U PET SETOVA

Đoković slomio Federera u čudesnom finalu Wimbledona!

06.07.2014 u 21:41

Bionic
Reading

Novak Đoković po drugi je put u karijeri osvojio Wimbledon, impresivnom pobjedom protiv Rogera Federera, 3:2 u finalu…

Đoković je ponovo bio koban za slavnog Švicarca u jednom velikom finalu. Stigao je u Londonu do svojeg osmog osvojenog Grand Slam turnira, drugog Wimbledona, s obzirom da je ovdje slavio i 2011. godine. Federer je pak ponovo ostao na korak do ispisivanja povijesti koje bi se dogodilo kad bi po osmi put osvojio ovaj turnir, što nikom nikad nije uspjelo.

Federer je bio taj koji je bolje otvorio finale te je u 'tie-breaku' prvog seta s 9:7 osvojio prvu dionicu igre. No, srpski tenisač tek se zagrijavao. U drugom setu oduzeo je servis protivniku i rutinski sa 6:4 posao priveo kraju, da bi u trećem setu bio mirniji u 'tie-breaku' i sa 7:4 došao no preokreta.

U četvrtom setu Đoković je imao dvaput 'break', Federer se vratio i došao do potpunog preokreta te sa 7:5 izborio peti set. U njemu je srpski tenisač uzeo pauzu zbog ozljede, ali kod 5:4 ipak našao snage i oduzeo servis protivniku te tako došao do titule.

Federeru ni 29 as servisa u meču nije pomoglo, ostao je na 17 osvojenih Grand Slam turnira. Đoković je iskoristio svoje 3 'break' prilike od njih 14, dovoljno za veliki trijumf. Također je smanjio na 17-18 u međusobnim susretima, a također i preuzeo prvo mjesto na ATP ljestvici.

'Bilo je sjajno biti dio tog meča. On je sjajan šampion, sjajan primjer velikog sportaša i uzora za mnogu djecu. Poštujem njegovu karijeru i sve što je napravio. Hvala što si mi pustio da pobijedim danas,' rekao je Đoković nakon meča, što je izazvalo veliki pljesak publike u All England Clubu.

Đoković je na kraju slavio nakon tri sata i 56 minuta igre, iako je meč mogao okončati i ranije, budući je u četvrtom setu imao vodstvo 5-3 i servis za meč.

'Nadao sam se da će Roger promašiti prvi servis na meč loptu. Nije se dogodilo. Zato je on 17-erostruki Grand Slam pobjednik i najuspješniji igrač ikad. U tim važnim trenucima uvijek pronađe svoj najbolji tenis. Morao sam se regrupirati i pronaći energiju za dobivanje petog seta.'

S druge strane, Federer je odao priznanje Đokoviću i čestitao mu na zasluženoj pobjedi.

'Bio je to sjajan finale. Ne mogu vjerovati da sam dogurao do petog seta. Neko vrijeme nije izgledalo dobro. Kada ulazite u mečeve protiv Novaka uvijek znate da će biti teško i igramo vrlo atletske poene. Mogu samo reći da čestitam danas na sjajnom meču, na nevjerojatnom turniru. Posve zasluženo,' izjavio je Federer.

Wimbledon, finale

Đoković – Federer 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4