borba za polufinale

Dokazao se i u njemačkoj Bundesligi, a sada je spreman biti Bišćanov adut u lovu na senzacionalni uspjeh i pobjedu protiv Španjolaca

27.05.2021 u 08:04

Bionic
Reading

U miru Svetog Martina na Muri, hrvatska nogometna U-21 reprezentacija priprema se za četvrtfinalni ogled Eura, a kojeg će u ponedjeljak igrati u Mariboru protiv Španjolske

Igor Bišćan sa svojim suradnicima te igračima U21 reprezentacije proživljava najljepše trenutke koje je ova reprezentativna vrsta dosad doživjela. Jer u ožujku, to jest u grupnoj fazi Eura, Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini, i po prvi se puta kvalificirala u eliminacijski dio turnira.

Suparnik u četvrtfinalu bit će joj Španjolska, aktualni europski prvak iz 2019. godine, u čijem je naslovu tada ogromne zasluge imao divši Dinamov igrač Dani Olmo. No, ovaj Katalonac sada nije na dispoziciji izborniku, ali Furija je i na ovaj turnir stigla kao jedan od najvećih favorita.

Međutim, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Bišćan usadio je u svoje igrače puno samopouzdanja, koji će i u ovaj okršaj ući bez kompromisa, svjesni što bi im uspjeh donio.

S toga u Međimurju nema opuštanja, trenira se dva puta dnevno. Doduše, po volji, tko želi ujutro odradi teretanu, dok je popodne zajednički trening, a od četvrtka i fokus na Španjolskoj.

'Čeka nas jedna velika utakmica, kakvu još nikad nismo igrali. Međutim, izuzetno smo dobro pripremljeni, tako da mislim da možemo i u toj utakmici očekivati dobar rezultat', rekao je za tportal Petar Musa, napadač njemačkog bundesligaša Union Berlina, u koji je stigao u siječnju na posudbu iz praške Slavije.

Inače, u vrijeme dok je igrao u Češkoj, uspoređivali su ga s Edinom Džekom, dok je njegov igrački uzor Zlatan Ibrahimović.

Iako je prošle sezone ponio naslov najboljeg napadača češke lige, u sezoni koja je netom završila, u dresu Slavije se baš i nije naigrao, pa je prelazak u Union Berlin bio veliki iskorak, jer njemačka je liga kudikamo jača od češke. Sada stiže šlag na tortu uspješne sezone?

'Je, sigurno da je to bio veliki iskorak, sve ide nekim svojim tijekom. Tako da je i ovaj plasman u četvrtfinale nekakav sretan nastavak svega što mi se događa od siječnja. No, naravno da bi sezonu htio završiti na najbolji mogući način, pa da prođemo u polufinale'.

Bilo bi ljepše onda barem finale, a najbolje da budete prvaci?

'Ha, ha.. Naravno. Ali nisam htio najavljivati ništa dalje, jer idemo korak po korak'.

Kakva je situacija s vašim statusom u klubu, ostajete u Berlinu ili se vraćate u Prag?

'Velika je vjerojatnost da ću ostati u Berlinu. Kroz dva tjedna to bi se trebalo realizirati, ali još nije sve dogovoreno. Postoji varijanta da bi ostao na posudbi, ali i da me Union otkupi. Ali sada je to stvar klubova, kako će se dogovoriti'.

Kroz utakmice u Bundesligi, Musa je igrao i protiv Bayerna, RB Leipziga, Borussije (D), Hoffenheima... U 14 prvenstvenih nastupa zabio je jedan gol, za pobjedu protiv Stuttgarta, što je dobra vijest za izbornika Bišćana, jer ostao je bez važnog napadača, Darija Vizingera. Vidite li se u početnoj postavi?

'Iskreno, nisam ja taj koji može govoriti o tome tko će igrati ili ne. Ima nas nekoliko koji konkuriramo za to mjesto. Siguran sam da će trener izabrati najbolju moguću soluciju za koju misli da može donijeti najviše koristi momčadi. Ono što je najvažnije, svi smo spremni'.

U obrani Španjolaca nekoliko je skupocjenih, samim time i vrlo perspektivnih igrača. Poput Oscara Mingueze, igrača Barcelone čija je vrijednost već sada deset milijuna eura. U zadnjem redu su još i Hugo Guillamón iz Valencije (7,5 milijuna eura), Juan Miranda iz Betisa (sedam milijuna eura) te Jorge Cuenca, inače igrač Villarreala, ali koji je bio na posudbi u Almeriji (tri milijuna eura). Inače, Mingueza je u utakmici u skupini protiv Italije dobio crveni karton, ali niti je start na Talijana, a potom niti navodno udaranje suparničkog igrača nije zaslužilo ikakvu kaznu, pa je za očekivati da će biti na dispoziciji izborniku Luisu de la Fuenteu.

'Od četvrtka ćemo se baviti analizom Španjolaca, pa ćemo onda i dobiti informaciju hoće li Mingueza igrati ili ne. Ali važnije je da se mi dobro pripremimo za utakmicu, odnosno da bez straha i bojazni uđemo u nju. Pokazali smo da znamo i možemo'.

Pobijedite li u ponedjeljak Španjolce, hoćete li uspjeh posvetiti nekome?

'Teško je reći, jer ima puno ljudi oko mene koji su mi pomagali i koji su mi važni. Zato mi je teško reći kome bih je posvetio, pa onda ako već prođemo, bit će to meni poseban poklon', zaključio je Petar Musa, koji je za U-21 reprezentaciju upisao deset nastupa i zabio četiri gola. Nadamo se da na tom učinku neće stati.