PRIJE KVALIFIKACIJA ZA SP

Dogovoren strašan sudar; Hrvatska opet na Wembleyju

25.07.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Sam Allardyce je postao novi engleski izbornik, a njegova prva utakmica na klupi Gordog Albiona bit će ona protiv hrvatske reprezentacije

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji počinju 4. rujna, a prije nego što krenu u akciju Hrvatska i Engleska odmjerit će snage u prijateljskom dvoboju.

Utakmica je na rasporedu 1. rujna na Wembleyju, tri dana prije nego što Englezi igraju kvalifikacijski susret sa Slovačkom (u Trnavi), a Hrvati četiri dana uoči otvaranja svoje kvalifikacijske skupine s Turskom (Maksimir).

Engleski novinari pišu kako je to pravi test za Allardycea, a podsjeća se i na dvoboj ova dva suparnika prije osam godina upravo na Wembleyju, kada je Hrvatska u kvalifikacijama srušila Englesku 3:2 te je tako spriječila da ode na Euro.

Hrvatska i Engleska dosad su odigrali sedam utakmica - Otočani su uspješniji s četiri pobjede dok su naši slavili dva puta uz jedan remi.

Prva dva ogleda su bila prijateljske naravi na engleskom tlu, u Londonu je 1996. bilo 0:0, a sedam godina kasnije u Ipswichu 3:1 za domaćina.

Prva službena utakmica odigrana je na Euru u Portugalu 2004, a u golijadi je Engleska sredila Hrvatsku 4:2.

Osveta je stigla u kvalifikacijama za Euro 2008. U listopadu 2006. na Maksimiru Hrvatska je slavila 2:0, a u uzvratnom dvoboju u studenom 2007. također je šokirala Engleze 3:2 (zbog toga su Rusi prošli s nama na EP).

No Englezi su nam se revanširali odmah u sljedećim kvalifikacijama za SP 2010. U rujnu 2008. nanijeli su Hrvatskoj prvi poraz u natjecateljskoj utakmici na domaćem terenu (1:4), a razbili su nas i godinu dana poslije u Londonu (5:1). Tada mi nismo izborili veliko natjecanje.