ZA NAJTEŽU POBJEDU

Dirljiva poruka teško bolesnoj ikoni: Znam te kao borca...

22.10.2015 u 17:14

Bionic
Reading

Najbolji europski nogometaš dvadesetog stoljeća Johan Cruyff pred najtežom je utakmicom. Dijagnosticiran mu je rak pluća, ali struji uvjerenje da je nizozemska legenda spremna na još jednu pobjedu

Johan Cruyff je žario i palio u šezdesetima i sedmadesetim godinama prošlog stoljeća. Trostruki je dobitnik Zlatne lopte, legenda Ajaxa i Barcelone i najbolji Nizozemac ikada. Uvijek je prkosio savezu, ali znali su da boljega nisu imali, a možda ni neće, pa mu ništa nisu mogli.

Briljantnu igračku karijeru oplemenio je i dolaskom na krov trenerskog svijeta, a 'usput' je i osmislio koncept 'tica tace' koji je najbolje što je nogomet ikada doživio. Danas ga mnogi pokušavaju kopirati od Barce, ali tako nešto gotovo je nemoguće ako vam igrači ne rastu s tim od najmanje dobi. A upravo to omogućio je Cruyff.

Danas 68-godišnji gospodin jutros je doznao da ima rak pluća i da je pred njim najteža utakmica. Detalji o zdravstvenom stanju nisu (i ne trebaju biti) objavljeni, ali jasno je da je pred njim razdoblje velike borbe i to je u moru 'get well' poruka koje kruže internetom najbolje prepoznao Ruud Gullit. Crnoputi vođa 'oranja' iz kasnih osamdesetih jednostavno je poručio: 'Dragi Johanne, znam te kao borca i nakon mnogih bitaka trijumfirat ćeš i u ovoj'.


Cruyff je posljednje četiri godine radio na klupi selekcije Katalonije, a prije dvije godine završio je i s tim svojim, za sada, zadnjim nogometnim angažmanom. Iz Ajaxa su, pak, svojoj legendi koja ih je vodila do tri europska Kupa prvaka poruku poslali preko nekad nenadmašnog vratara Edwina Van der Saara.

'U svoje i u ime Ajaxa želim Johanu i njegovoj obitelji puno snage i ozdravljenje,' piše vratar koji se u dresu Uniteda umirovio prije četiri sezone i danas obnaša dužnost direktora u Ajaxovom marketingu.


Cruyff je svijet nogometa oplemenio za inovativne nove driblinge, genijalne dugoročne arhitekture velikih momčadi, trenerske sposobnosti za nizanje trofeja i čeličnim gardom prvaka. Nadajmo se da će i ostalim oboljelima od teških bolesti uskoro biti putokaz kako se svladavaju i takvi protivnici.

Toliko velik bio je Johan Cruyff