repovi poraza

Dinamu prijeti prava katastrofa; 'modri' su izgubili 15 milijuna eura i samo je jedan način kako mogu nadoknaditi toliki novac

17.09.2020 u 15:31

Bionic
Reading

Porazom 2:1 od Ferencvaroša u Budimpešti Dinamo je ostao bez prilike boriti se za nešto više od 15 milijuna eura koliko UEFA nagrađuje plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Na Maksimiru su ozbiljno računali na taj novac i sada klupski čelnici moraju pronaći rješenje kako napuniti kronično praznu klupsku blagajnu

Ne, neće Dinamo propasti, ali činjenica je da je klub nakon ispadanja iz Lige prvaka ozbiljno uzdrman. Prije svega financijski jer plasman u jednu od skupina Lige praka donosi nešto više od 15 milijuna eura plus dodatna zarada od uspjeha na terenu, televizijskih i marketinških prava...

Usporedbe radi, prošle je sezone Dinamo u Ligi prvaka zaradio oko 35 milijuna eura, bio je to izvrstan temelj za financijsku stabilizaciju kluba, no ove će godine blagajna zjapiti prazna.

Poraz od Ferencvaroša izbio je Dinamu sigurnih 15 milijuna eura, a sad se 'modri' još moraju plasirati u Europsku ligu. No, tu je zarada - u odnosu na onu u Ligi prvaka - doslovno mizerna. Za ulazak u skupinu Europske lige Dinamo bi dobio 2.9 milijuna eura, možebitno 190.000 eura za svaki osvojeni bod te nešto od televizijskih i marketinških prava. U startu je to deset puta manje novca u odnosu na zaradu iz sezone ranije. Jednom riječju - katastrofa!

Zato u Dinamu moraju pronaći novi izvor novca kako bi izgurali sezonu. A izvor je samo jedan - prodaja igrača!

Da, nakon debakla u Budimpešti na Maksimiru su doslovno svi nogometaši na prodaju. Nema više 'zaštićenih', kad i ako dođe ponuda 'modri' su spremni pregovarati.

Dinamo bi, prema nekim računicama, za miran nastavak sezone prodajom igrača trebao namaknuti dvadesetak milijuna eura. Puno je tu kombinacija i rješenja, ali realnost je takva da će Maksimir u sljedećim tjednima sigurno napustiti tri ili četiri igrača. Drugog rješenja jednostavno nema.

'Modri' bi prodajom samo jednog igrača - Joška Gvardiola - mogli zakrpati sve rupe u proračunu. Leeds je za mladog stopera ponudio 20 milijuna eura, no on je poželio odigrati još koju sezonu na Maksimiru. Sad je njegova želja u drugom planu, Dinamu nasušno treba novac.

Tu je još i Lovro Majer za kojeg je Dinamo dobio nekoliko konkretnih ponuda iz Serie A, navodno je Sampdorija najupornija i nudi pet milijuna eura. U igri je bio i engleski Birmingham, ali pitanje je koliko su zainteresirani nakon što ih je Dinamo odbio dva puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Najsjajniji izlošci u Dinamovom izlogu su hrvatski reprezentativci Bruno Petković i Dominik Livaković. Jasno, postoji interes za obojicu, ali do sada nije bilo konkretnih ponuda. Prvo, skupi su za trenutne prilike na nogometnom tržištu, Petković je uz to daleko od idealne forme, a uz to potražnja za golmanima baš i nije neka. Dojam je da će ih Dinamo prodati samo ako stigne ponuda koja će ih 'izuti'.

  • +11
Ferencvaroš - Dinamo, 3. pretkolo Lige prvaka, 2020/21. Izvor: Promo fotografije / Autor: gnkdinamo.hr

No, zato će se 'na rasprodaji' naći odbačeni Izet Hajrović, a 'ispod cijene' bi mogli otići Amer Gojak, Mislav Oršić, Emir Dilaver, pa čak i kapetan Arijan Ademi ako se pojavi netko zainteresiran.

Podsjetimo, Dinamo je ovog ljeta prodajom igrača zaradio oko 12 milijuna eura, a Maksimir su napustili Šemper, Kadzior i Moro. Sad je jasno da će odlazaka biti još.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige, pretkola Lige prvaka te sve utakmice Europske lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Ako već niste, sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv, zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite OVDJE.