VAHIN NASLJEDNIK

Dinamov oglas: Traži se 'klimavac', Zoki ili Ćiro

07.05.2011 u 16:49

Bionic
Reading

Pobjedom protiv Intera, sa 19 bodova prednosti pred Hajdukom, iz Maksimira je otjeran Vahid Halilhodžić. Pred braćom Mamić je standardna procedura, traži se iduća dobro plaćena žrtva

Dobar novinarski poučak uči da je od 100 pitanja na 99 odgovor novac. Je li Zdravko Mamić, dok se ljutit u poluvremenu utakmice spuštao prema svlačionici, zaista mislio samo upozoriti trenera? Ili ga je išao na suptilan način potjerati? Suptilan, jer je srčani Vaha očekivano odreagirao na psovke i napad na autoritet, pokupio stvari i tako se vjerojatno odrekao mogućnosti pregovora o isplaćivanju ostatka ugovora.

Tako je uštedio Dinamu, a braći se otvorila mogućnost da, ako požele, lakše plaćaju buduće poslove. Halilhodžić je jasno dao do znanja da rasprodaju u momčadi neće tolerirati, dok će netko idući svakako morati zauzeti znatno blaži stav.

Momčad će u srijedu voditi Mario Tot, ali Vahin pomoćnik nije dobio zeleno svjetlo do kraja sezone i potraga za novim strategom već traje. Dan prije Halilhodžića bez posla je u Kini ostao Branko Ivanković, Kruno Jurčić vodi filijalu, Josip Kuže je medijski sudjelovao u 'pljuckanju' po Halilhodžiću, a Ćiro Blažević bi olimpijsku selekciju Kine možda već sutra zamijenio za 'labuđi pjev' u Dinamu. Pogotovo ako dobije Vahinu plaću.

Tko god dođe, pravilo ostaje. Gazda će povremeno galamiti i pred igračima mu 'skidati svece', prodat će kada i koga mu se prohtje, sportskom politikom bavit će se uglavnom on i brat, a na treneru je da razvija igrače i tako stvara dodanu vrijednost. Prvak će u takvoj ligi sigurno biti, još ako prođe dva pretkola i uđe u Europsku ligu, puknut će i šampanjac.

Na popisu svakako nije Zvonimir Soldo. Ni on ni njemu slični. Iluzorno je očekivati da će obiteljski establišment na duge staze slušati nečije naputke i da je u stanju surađivati s jakim ličnostima koje kažu što im je na duši. Mamićima trebaju klimavci, što su dokazali nedavnim promjenama u Skupštini i tjeranjem trenera.

Kao i u proteklim situacijama nalik ovoj, nameće se idealno rješenje. Zoran Mamić, koji je već godinama na klupi uz trenere, treba preuzeti konce u svoje ruke i postati Dinamov strateg. Cijeli plavi mali svemir odjednom bi se uskladio, ali to se neće dogoditi jer onda se za neuspjehe ne bi imalo koga okriviti. Sjajna opcija vladajućima bio bi veliki Ćiro koji svojom pojavom i šarmom otklanja neriješene probleme i kirurški precizno miče fokus s ključnih stvari. Ako on kaže da, upitnik će brzo nestati. Ako odbije, tražit će se trener koji će klimati i smješkati se. Još ako bude izvanredan u svom poslu, možda i izdrži cijelu sezonu.