'MODRI' IZGUBILI 3:0

Dinamov debakl kod Villarreala ublažio kiks PAOK-a

02.12.2010 u 22:55

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama poraženi su u Španjolskoj od Villarreala 3:0 te će prigodu da izbore proljeće u Europi tražiti protiv PAOK-a u Zagrebu 15. prosinca. Baš kao i Hajduk protiv AEK-a, Dinamo je u prvom poluvremenu bio ravnopravan suparnik, da bi u drugom doživio gaženje

Nakon dobrog prvog dijela, u kojem je Dinamo prvi zaprijetio domaćinima, sudačka procjena i raspoloženi Villarreal doveli su goste iz Zagreba do ruba očaja, koje je samo Ivan Kelava spasio od potpune blamaže.

Dinamo je u utakmicu ušao hrabro, svjestan da u Španjolskoj nema što izgubiti, dosta ofenzivno, vršeći pritisak preko Sammira, Badelja i Bećiraja na protivničkoj polovini igrališta. Domaćini su, baš kao i u Zagrebu početkom rujna, opuštenije ušli u dvoboj, pa u prvih desetak minuta nismo vidjeli pravu priliku. A prve tri pripale su Dinamu. Prvo je Tonelov udarac nakon odbijanca od domaće obrane u 14. minuti pogodio vratnicu, a samo minutu kasnije, nakon dodavanja, pred Lopeza je izbio Badelj. Njegov je udarac blokiran, a lopta se odbila do Bećiraja, kojem je Lopez morao skočiti u noge kako bi spasio svoj gol.

Tek nakon tih Dinamovih prilika Villarreal je počeo igrati kako zna, to jest kombinirati na sredini terena, a pred Kelavinom golom, koji je u 16. minuti utakmice prešao granicu od tisuću minuta bez primljenog gola, postajalo je sve opasnije. Najagilniji je bio Rossi, ali u dva navrata uspijevali su ga zaustaviti Tonel i Bišćan.

Nažalost, u 23. minuti dobra i hrabra Dinamova igra bila je kažnjena nakon Kelavinog starta na Rubenom, za koji je njemački sudac Grafe odlučio da je nedopušten i pokazao na bijelu točku. Miran i precizan bio je Giuseppe Rossi.

Taj je gol malo uzdrmao Halilhodžićevu momčad, no za razliku od nekih prijašnjih ispita, kada bi nakon takvog gola posve pali, 'modri' su ovog puta ipak ostali na nogama. Potvrđuje to i podatak da je domaćin Kelavi zaprijetio ponovno tek u 43. minuti, kada je iskosa pucao Rossi.

Nastavak je donio mnogo sadržajniji nogomet, a već u pet minuta nastavka vidjeli smo tri prilike. Domaćini su Kelavi zaprijetili dva puta (Rossi, Cani), dok je Sammir pokušao matirati Lopeza udarcem sa 18 metara.

Igrači Villarreala potom su od 53. do 55. minute mogli u potpunosti riješiti utakmicu, ali pokušaje Rossija blokirali su Kelava, Cufre i Tonel, dok je udarac Valera otišao pokraj gola. S takvom je igrom Garridova momčad u potpunosti zagospodarila terenom, a u 59. minuti Cani je pogodio vratnicu. Pogodak je visio u zraku, a u 63. minuti je i stigao. Strijelac za 2:0 bio je Marco Ruben, koji je odlično iskoristio proigravanje Rossija i gurnuo loptu Kelavi kroz noge.

Ruben je za nagradu izašao s terena, a priliku je dobio Senna, koji je već u prvom pokušaju na muke stavio Dinamovog vratara. Nakon još nekoliko poluprilika domaćih, Dinamov trener Halilhodžić pokušao je razdrmati svoju momčad, uvevši Rukavinu, potom i Moralesa. Odmah nakon te zamjene Nilmar je kaznio grešku Dinamove obrane i uposlio Rossija kojem nije bilo teško poentirati za 3:0. Da nesreća ne dolazi sama, potvrdilo se u 86. minuti kada je Igor Bišćan rukom zaustavio loptu na putu prema golu, a sudac, osim što je pokazao na bijelu točku, dao je kapetanu crveni karton, eliminiravši ga iz sljedeće Dinamove utakmice. Kelava je taj penal obranio Senni, potvrdivši, unatoč primljena tri gola, epitet najboljeg igrača svoje momčadi.

Tako je Dinamova prva 'meč-lopta' za osiguranje prezimljavanja u europskom natjecanju propala. Novu će imati 15. prosinca kada u Zagrebu gostuje PAOK, a 'modrima' će za taj pothvat trebati bilo kakva pobjeda jer Grci su u Solunu propustili pobijediti Club Brugge.

VILLARREAL - Stadion El Madrigal, gledatelja 20.000, sudac Grafe (Njemačka)

Strijelci: 1:0 Rossi (25-11m), 2:0 Ruben (62), 3:0 Rossi(79).
Crveni karton: Igor Bišćan (86)
Promašeni penal: Marcos Senna (86)

VILLAREAL: Diego Lopez, Angel Lopez, Musacchio, Marchena, Catala, Cani, Bruno Soriano, Borja Valero (Nilmar, 79), Cazorla - Marco Ruben (Senna, 62), Rossi (Jefferson, 81)
DINAMO: Kelava, Vrsaljko, Bišćan, Tonel, Cuffre, Callelo, Ademi (Morales, 79), Badelj, Sammir (Rukavina, 72), Ibanez, Beqiraj (Barbarić, 89).

SKUPINA D
Villarreal - DINAMO 3:0 (Rossi 25-11m, 79, Ruben 62)
PAOK - Club Brugge 1:1 (Vierinha 25 / Ščepović 89)

LJESTVICA:
1. Villarreal 5 3 0 2 6:4 9
2. PAOK 5 2 2 1 4:3 8
3. DINAMO 5 2 1 2 4:4 7
4. Club Brugge 5 0 3 1 2:4 3