PROŠAO VLAK

Dinamo propustio priliku stoljeća, iskoristili je Francuzi!

09.05.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Francuski drugoligaš Clermont Foot postao je prva muška profesionalna momčad koju će slijedeće sezone voditi ženski stručnjak na klupi. Bit će to 36-godišnja Portugalka Helena Costa, koja je dosad bila izbornica ženske iranske reprezentacije. Time su sebi kupili globalnu popularnost, nešto što su mogli učiniti i drugi klubovi

Karizmatična Portugalka tako će postati prva ženska trenerica na čelu profesionalne muške nogometne momčadi, a francuski se klub očito odlučio za inovativno rješenje. Tako su postali možda i tema broj 1 što se medija tiče, a nema dvojbe da će svi pomno pratiti njihov klub te uspjeh ili neuspjeh Helene Coste. Kako god avantura završila, marketinški i medijski klub će nedvojbeno profitirati.

Vrlo nedavno, na ovom smo portalu objavili analizu kako bi Dinamo trebao koristiti činjenicu da i dalje vladaju neke predrasude u svijetu nogometa i tako donijeti odluku koja bi njih bacila pod svjetla svjetske pozornice. U analizi objavljenoj ovdje, ističe se ovaj dio:

Ženska trenerica u muškom nogometu

te zašto je treba uposliti bilo Dinamo ili bilo koji drugi klub slične stature, objašnjeno je u analizi koju možete u cijelosti pročitati OVDJE.

'Dinamu je na klupi Zoran Mamić, koji po vlastitim riječima zapravo ne želi biti trener. Iako se treba toj Zokijevoj ekipi priznati da Dinamo igra stvarno bolje, ostaje dojam kako bi strani trener bio dobro rješenje, ali ostaju u pamćenju Mamićeve riječi (parafraziram): 'Strani bi trener tražio puno novaca, vjerojatno i oko milijun eura po sezoni, a ostaje pitanje njegove motivacije za radom u ovakvoj ligi i ovakvoj sredini.' Ukratko – boje se da ne dođe, uzme lovu i pobjegne… I to nije neracionalni strah.

Dakle, potrebno je bilo naći nekoga tko je već pokazao stručnost, tko nije pod utjecajem našeg podneblja, tko bi našao motiva raditi u Dinamu i Hrvatskoj, te nekoga tko nije ludo skup.

Kada ste u takvoj situaciji, deficitarnoj u svakom smislu (nemaš ni love ni radne uvjete), onda moraš biti inovativan, jer to je sve što ti ostaje. Poučen statističkim podacima iz jedne knjige ('Scorecasting'), godinama su klubovi u Americi, pogotovo NFL-u, imali ogromne predrasude prema 'crnim' i hispano trenerima, jer se smatralo da su lošiji od svojih 'bijelih' kolega. Kako ih je bilo malo – svega po dva-tri u sezoni – njihovi su rezultati bili izuzetni. Tom Flores prvi je Hispanac koji je bio glavni trener i osvojio je dva Superbowla, jednako kao što su ponajbolji treneri svoje ere bili Art Shell i Tony Dungy.

Kada se gledala statistika, ispalo je da su ne-bijeli treneri značajno bolji. Logično je, ljudi koji su se uspjeli probiti unatoč predrasudama, bili su stvarno fantastični stručnjaci (morali su biti da se nametnu u nepravednim uvjetima), pa nije niti čudno kako su statistički bili među najboljima i tako dali zapravo 'lažne' superiorne podatke za svoju grupu.

Kakve to veze ima s Dinamom? Dinamo se treba riješiti predrasuda i iskoristiti predrasude svih ostalih. Pripremite se, jer slijedeći bi trener Dinama, trebala biti - Pia Mariane Sundhage! Mislim da nema razloga da žene ne mogu biti jednako uspješni nogometni treneri kao i muški, a ovo je vjerojatno najbolji ženski nogometni stručnjak na Svijetu.'

Iako naš analitičar nije dao prijedlog iste osobe, logika oko odluke morala bi biti ista, pa ne samo Dinamo, nego i mnogi drugi klubovi, nisu iskoristili priliku – to je napravio Clermont.