nije sve tako crno

Dinamo nije izborio Ligu prvaka, ali na Maksimiru nema razloga za tugu; evo koliko su 'modri' zaradili plasmanom u Europsku ligu

26.08.2021 u 06:42

Bionic
Reading

Čudo se u srijedu navečer na Maksimiru nije dogodilo. Dinamo je odigrao samo 0:0 protiv Sheriffa i ostao bez Lige prvaka. I bez čak 22 milijuna eura s koliko UEFA nagrađuje sudionike najelitnijeg klupskog natjecanja. No, nema razloga za tugu jer i nastup u Europskoj ligi donosi, barem za hrvatske prilike, ogroman novac

Dinamo će u ždrijebu skupina Europske lige biti jedan od nositelja, a taj će mu status donijeti i dodatan novac. No, krenimo redom.

Samo ispadanje u play-offu Lige prvaka Dinamu je donijelo čak pet milijuna eura. Za početak je i to jako dobra utjeha jer to je godišnji proračun o kojem dobar dio hrvatskih prvoligaša može samo sanjati. Ali, UEFA je izrazito darežljiva te će Dinamo uz to dobiti dodatnih 3,6 milijuna eura za plasman u Europsku ligu.

Nije loše, dapače jer Dinamo će još dobiti između tri i pol te četiri milijuna eura na ime koeficijenta uspjeha u europskim natjecanjima u proteklim godinama. I tako je na Maksimir, i prije nego što je Dinamo odigrao prvu utakmicu Europske lige, već stiglo najmanje 12 milijuna eura!

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +25
Uzvratna utakmica play-offa UEFA Lige prvaka, Dinamo - Sheriff Tiraspol Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Za ostalo će se 'modri' morati potruditi jer u grupnoj fazi Europske lige svaka pobjeda vrijedi 630.000 eura, a remi je 210.000 eura. Na kraju prve faze natjecanja pobjednik skupine će dobiti dodatnih 1,1 milijun eura, a drugoplasirana momčad 550.000 eura. Ne treba zaboraviti da je Dinamo prošle sezone dogurao do četvrtfinala gdje ga je izbacio kasniji pobjednik Villarreal, a ukupnoj zaradi treba pribrojiti i novac od TV prava.

Na kraju, dobra je stvar i to da trećeplasirana momčad u skupinama Europske lige ne završava natjecanje već nastavlja u Konferencijskoj ligi... A i tu se može ponešto zaraditi.