kakav početak 'modrih'

Dinamo na impresivan način krenuo u Ligu prvaka; na Maksimiru su demolirali treću momčad Serie A

18.09.2019 u 23:13

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama na prepunom Maksimiru protiv Atalante započeli su svoj sedmi nastup u Uefinoj Ligi prvaka, a pobjedom 4:0 protiv talijanskog predstavnika, dokazali su da u skupini C imaju pravo nadati se velikom uspjehu. Briljirao je Mislav Oršić koji je zabio tri gola, ali svi su igrači Dinama za ovakvu utakmicu zaslužili čiste 'desetke'

Za razliku od dvoboja protiv Ferencvarosa i Rosenborga, Dinamov trener Nenad Bjelica u dvoboj s Atalantom krenuo je s jednom zamjenom u sastavu, jer umjesto Izeta Hajrovića u početnih 11 krenuo je Kevin Theophile–Catherine. Naravno, promijenio je Bjelica nešto i u sustavu, i to ne malo, pa je umjesto formacije 4-4-1-1 zaigrao u sustavu 3-5-2.

No, ništa to nije značilo na papiru, jer bitno je bilo kako će igrači ispoštovati dogovor s trenerom Bjelicom.

A krenulo je odlično za Dinamo. Već u prvoj minuti Dani Olmo ukrao je loptu Toloiju, poslao je u sredinu gdje se Petković odlično snašao i proslijedio loptu prema Oršiću, no malo je nedostajalo da njegov završi u mreži gostiju.

Dani Olmo očito je bio sjajno raspoložen, jer i u petoj minuti napravio je nered po lijevoj strani, pa su igrači Atalante panično izbacivali loptu, a nakon kornera Ademijev udarac nije imao preciznost.

Uragan s tribina nosio je dinamo, te su u osmoj minuti Ademi i Moro izigrali gostujuću obranu, ali Petković nije uspio doći do lopte.

A onda je u desetoj minuti eruptiralo. Nakon još jedne odlične i brze akcije, u kojoj su sudjelovali Olmo i Ademi, Marin Leovac zabio je za 1:0.

Nemoć Atalante u tih uvodnih 15-tak minuta najbolje je bila vidljiva u reakciji trenera Gasperinija, koji je nakon još jedne izgubljene lopte svojih igrača – poludio. Mahao je rukama, skakao od bijesa… Isto je napravio i kada je Gomez, umjesto pred Livakovića, loptu poslao na drugi red istočne tribine.

  • +35
Dinamo - Atalanta, 1. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Nakon 20-tak minuta Dinamove dominacije, gosti su ipak uspjeli uspostaviti terensku ravnotežu. Možda i očekivano, jer Bjeličina je momčad imala vodstvo, pa više nije trebala ni toliko jurišati. Osim toga, i Atalanta je ozbiljna momčad, koja se uspjela oporaviti od šoka nakon Dinamovog početnog juriša i gola.

Zatišje je kratko trajalo. Tek pet, šest minuta. Jer prvo je Oršić sjajno proigrao Ademija, a Dinamov kapetan uspio je izboriti tek korner. Međutim, nakon što su loptu vratili u igru, domaćini su poveli 2:0 nakon prekrasne akcije, asistencije Leovca i još preciznije Oršićeve realizacije. A igrala se tek 31. minuta.

Mirisalo je na Atalantin debakl.

A onda je u 42. minuti stigao još jedan pogodak. Stojanović je sjajno ubacio s desne strane, Ademi je uspio glavom vratiti povratnu loptu, na kojoj je najbrži bio Mislav Oršić i poentirao je za velikih 3:0.

>> Mislav Oršić: Naravno da imam tremu. S 13 godina zbog Modrića sam išao na sjever, a sada ću igrati uz najboljeg igrača svijeta

Ali ni to nije bilo sve u prvom dijelu, jer u posljednjim sekundama opet su Olmo i Oršić došli do gol-prilike. A najbolja potvrda Dinamove dominacije bila tek jedina intervencija Dominika Livakovića u sudačkoj nadoknadi.

Trener gostiju Gasperini u nastavak utakmice ušao je s dvojicom novih igrača, a bili su to naš Mario Pašalić te Ruslan Marinovski. Istina, Pašaliću baš nije poželjena dobrodošlica, već su ga, kao bivšeg hajdukovca, dočekali zvižduci.

I baš je Pašalić u 55. minuti bio u odličnoj prilici, nakon brze kontre i ubačaja s desne strane. No, njegov je udarac otišao pokraj Livakovićevog gola.

Dinamo je uzvratio u 58. minuti preko Ademija, ali nažalost, još jedan pokušaj 'modrog' kapetana ostao je nerealiziran.

  • +15
Atmosfera na utakmici Dinamo - Atalanta Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

A koliko su svi Dinamovi igrači bili u formi, pokazao je i dribling Theophilea-Catherinea kroz dvojicu Atalantinih igrača.

Tada su gosti njegovu akciju osujetili, ali novi potez francuskog stopera bio je nagrađen pogotkom. Mislav Oršić u 68. minuti zabio je svoj treći gol za nevjerojatnih 4:0.

Bjelica nije moga doći k sebi od silne sreće, i gledao je prema tribinama kao da ne vjeruje što se događa na terenu.

Uz takvu igru, ali i raspoloženog Ademija, Dinamo nije prestao gaziti, i tko zna, da nije u 75. minuti izašao trostruki strijelac, možda bi na maksimirskom travnjaku puknula i 'petarda'.

Sljedeću utakmicu C skupine Lige prvaka Dinamo igra 1. listopada u gostima kod Manchester Cityja.

Liga prvaka

Skupina A

Club Brugge-Galatasaray0:0
Paris Saint Germain-Real Madrid3:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Paris Saint Germain11003
2.Galatasaray10101
3.Club Brugge10101
4.Real Madrid10010

Sljedeće utakmice

1.10.Real Madrid-Club Brugge
1.10.Galatasaray-Paris Saint Germain

Skupina B

Olympiakos-Tottenham2:2
Bayern Munchen-Crvena Zvezda3:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Bayern Munchen11003
2.Tottenham10101
3.Olympiakos10101
4.Crvena Zvezda10010

Sljedeće utakmice

1.10.Crvena Zvezda-Olympiakos
1.10.Tottenham-Bayern Munchen

Skupina C

Dinamo Zagreb-Atalanta4:0
Šahtjor Donetsk-Manchester City0:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb11003
2.Manchester City11003
3.Šahtjor Donetsk10010
4.Atalanta10010

Sljedeće utakmice

1.10.Atalanta-Šahtjor Donetsk
1.10.Manchester City-Dinamo Zagreb

Skupina D

Atletico Madrid-Juventus2:2
Bayer Leverkusen-Lokomotiv Moskva1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Lokomotiv Moskva11003
2.Atletico Madrid10101
3.Juventus10101
4.Bayer Leverkusen10010

Sljedeće utakmice

1.10.Lokomotiv Moskva-Atletico Madrid
1.10.Juventus-Bayer Leverkusen