'PREGAŽEN' TEMIŠVAR

Dinamo konačno pronašao žrtvu u Europi

01.10.2009 u 22:22

Bionic
Reading

Dinamo je u Temišvar otišao barem po bod, a u Zagreb se vraća sa sva tri. Nažalost, izvrsnu izvedbu 'modrih' i uvjerljivu pobjedu posve je zasjenio pohod Bad Blue Boysa u Rumunjsku, u kojem su stradavali redom svi koji su im se našli na putu

Kruno Jurčić je pred polazak za Rumunjsku vrlo jasno kazao kako ga protiv Temišvara zanima barem bod. Igru u drugom kolu skupine A Europske lige postavio je ofenzivno, očito očekujući da će se domaćini pridržavati svoje ustaljene prakse - zatvorene igre s brzim kontranapadima.

No umjesto da se satima pred početak susreta bavimo taktikama i iščekivanju prvog sučeva zvižduka, ponovno smo se, po tko zna koji put, morali baviti navijačima. Bad Blue Boysi su u Rumunjsku stigli u povećem broju i vrlo brzo su počeli svoje 'igre'. Prvo su u gradu sreli Zdravka Mamića pa ga napali bocama, kamenjem i tko zna čime sve ne, pa se 'modri' izvršni predsjednik dao u bijeg.

Nekoliko sati kasnije, nakon kraćeg mira na ulicama Temišvara, domaći navijači, pojačanim navijačima Partizana i Zvezde, počeli su sa provokacijama BBB-a, a zagrebačkim tifozima nije trebalo puno da krenu u napad. Policija je srećom brzo intervenirala te u pritvor odvela stotinjak gostiju.

Nažalost, ni tu nije bio kraj divljanjima. S ulica ludilo se preselilo na stadion. BBB-i su smješteni u kavez, a 10-ak domaćih navijača pronašlo je hrabrosti i krenulo s provokacijama prema Zagrepčanima. Gdje je bila policija, to nitko ne može reći, no ograda koja je dijelila BBB-e od domaćih navijača brzo je popustila i počeo je lov po tribinama.

Teško je reći tko je koga više mlatio, no u jednom trenutku BBB-i su se našli na suprotnoj strani stadiona od onog koji je bio predviđen za njih. Umjesto 30.000 navijača na tribinama je ostalo tek njih oko 7.000 i u takvoj atmosferi krenula je utakmica.

Dinamo je izvrsno otvorio susret. Milan Badelj pogodio je za 1:0 već u 8. minuti i to lijepim udarcem s ruba 16-erca. Na putu do mreže lopta je okrznula Ettoa i završila iz leđa Pantilimona. Nakon prvog gola utakmica se posve otvorila. I jedna i druga momčad igrale su otvoreno, prilike su se stvarale i na jednoj i na drugoj strani, no treba biti pošten i reći da su 'modri' završili prvih 45 minuta u plusu samo zbog dvije briljantne intervencije Filipa Lončarića.

U drugom dijelu ponovno je hrvatski prvak bolje krenuo i u 52. minuti, nakon asistencije Badelja na 2:0 je povisio Sammir. S dva gola prednosti utakmica je gotovo bila riješena, no kad je Pedro Morales pogodio iz kontre za 3:0 u 59. minuti, ni najveći pesimisti više nisu imali pravo na razmišljanja o nekakvom preokretu.

Jednostavno, Dinamo je odigrao jako dobro, kontrolirao je cijelu utakmicu, dok nogometaši Temišvara nisu prikazali ništa što bi ih kvalificiralo viceprvacima Rumunjske. Obrana je ovog puta bila bez kiksa, vezni red puno je trčao, ponajprije Sammir, dok su napadači igrali i obranu i otvarali prostor za veznjake koji su ovog puta preuzeli zadatak zabijanja pogodaka.

Do kraja utakmice 'modri' su se povukli, očito čekajući kraj i početak proslave velike pobjede. Dinamo je u Temišvaru konačno pronašao europsku žrtvu koju može 'razbiti'. Sigurno je da će pobjeda u Rumunjskoj biti veliki podstrek jedninom hrvatskom predstavniku u Europskoj ligi pred teško gostovanje u Amsterdamu 22. listopada.

Ajax je, podsjećamo, nakon slabašnih 0:0 na svojoj Areni protiv Temišvara u prvom kolu, na gostovanju u Bruxellesu u drugom kolu odigrao tek 1:1 protiv Anderlechta, pa će 22. listopada, kad 'modri' stižu u Nizozemsku prijestolnicu, biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći protiv ne baš uvjerljivog nogometnog velikana.

TEMIŠVAR - DINAMO 0:3 (0:1)

TEMIŠVAR, stadion Dan Paltinisau, gledatelja 8.000; Sudac Peter Rasmussen (Danska)

Strijelci: 0:1 Badelj (8), 0:2 Sammir (52), 0:3 Morales (59)

Temišvar: Pantilimon - Bonfim, Nibombe, Alexa, Mera - Art.Karamjan, Curtean (od 69. Magera), Arm.Karamjan (od 46. Parks), Ionescu (od 55. Bourceanu) - Bucur, Goga. Trener: Ioan Ovidiu Sabau
Dinamo: Lončarić - Etto, Lovren, Kovač, Cufre (od 60. Barbarić) - Vrdoljak, Badelj - Sammir, Morales (od 83. Calello), Mandžukić - Sivonjić (od 74. Papadopoulos). Trener: Krunoslav Jurčić