iz norveške s ljubavlju

Dinamo je u Ligi prvaka! Amer Gojak golčinom odveo 'modre' u najelitnije nogometno natjecanje

27.08.2019 u 22:58

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u uzvratnoj su utakmici play-offa za plasman u Ligu prvaka na gostovanju kod Rosenborga odigrali 1:1. Kako je prva utakmica na Maksimiru završila pobjedom Dinama 2:0, bilo je to dovoljno da 'modri' izbore plasman u skupine Lige prvaka

Trener Dinama Nenad Bjelica na travnjak je poslao najjaču postavu, 'modri' su u Trondheim stigli s velikih 2:0 iz prve utakmice na Maksimiru i odlučni u namjeri da potvrde plasman u Ligu prvaka.

I krenuo je Dinamo autoritativno, zaprijetio je odmah u 2. minuti utakmice. Stojanović je sjajno ubacio u šesnaesterac domaćih, Petković je malo zakasnio, a tu je loptu mirno pokupio golman Rosenborga Hansen. U tim prvim minutama Norvežani nisu mogli zaustaviti Oršića, a zadavao im je puno problema u kombinaciji s Olmom i Ademijem. Nažalost, Dinamo tu početnu inicijativu nije uspio kapitalizirati, a domaći su se nogometaši oporavili od šoka i uzvratili.

Opasno je bilo nakon kornera u 9. minuti, prvo je zaprijetio Hedenstad, a potom i Jensen, no sve je te pokušaje obrana Dinama uspješno počistila.

I onda šok! Krenuli su Norvežani po lijevoj strani, Konradsen je dobro ubacio, a njegova je lopta lutala po petercu Dinama. Nitko nije uspio izbiti i očistiti tu situaciju, pa je lopta stigla do Soderlunda koji je pucao, ali Livaković je njegov šut odlično obranio. No u obrani Dinama vladala je konfuzija i nitko nije bio na toj odbijenoj lopti koja je došla do Akintole. Ovaj je neometan iz blizine zabio za vodstvo Rosenborga 1:0!

'Modri' su bili u šoku, ali treba napomenuti kako Dinamo u Trondheimu nije izgledao dobro. Pokušavali su doći do izjednačenja, no Olmo, Petković, Oršić... jednostavno nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti domaćinima.

U 32. minuti ponovno je Dinamo 'opasno živio', Adegbenro je lukavo pucao u same rašlje, no Livaković je bio spreman i fantastičnom paradom izbio tu loptu doslovno iz gola! Baš je spomenuti Adegbenro bio najveći problem za obranu Dinama, zaprijetio je ponovno u 39. minuti nakon što je 'izvozao' Stojanovića. Srećom, Livaković je još jednom bio spreman i obranio taj pokušaj.

U 44. minuti Dinamo je imao 'tonu' sreće. Hedenstad je opalio, bio je to jak i precizan šut koji je - srećom - zapeo na stativi. Koja se vjerojatno još i sad trese... Dominik Livaković nije ni krenuo na tu loptu, jednostavno nije stigao jer ne bi mogao obraniti. Hedenstad je sjajno pucao, a Dinamo imao puno sreće.

Na odmor se otišlo s prednošću Rosenborga 1:0, a ni u nastavku se situacija na terenu nije promijenila. Rosenborg je ohrabren zabijenim golom nastavio pritiskati neprepoznatljivi Dinamo. Trener Nenad Bjelica sigurno nije očekivao ovako blijedu partiju svojih izabranika u prvih 45 minuta.

No niti u nastavku nije krenulo ništa bolje. Dinamo se povukao pod pritiskom Rosenborga. Prijetili su domaći od samog starta nastavka utakmice. Soderlund i Hedenstad zaprijetili su u 51. i 54. minuti, no bili su neprecizni. Dinamo se nakratko oslobodio pritiska, uzvrativši preko Olma i Ademija u 56. minuti. Olmo je ubacio, Ademi je pucao glavom, a taj je pokušaj prošao na centimetar od domaćeg gola.

I onda je, kad je Rosenborg imao inicijativu, zabljesnuo Amer Gojak! Ušao je u 65. minuti umjesto za igru baš i ne previše raspoloženog Izeta Hajrovića i odmah zapucao priliku utakmice. Uzeo je jednu 'ničiju' loptu, golman Rosenborga Hansen neoprezno je istrčao i Gojak ga je praktički svladao, ali njegov je udarac na kraju blokirao Hovland. Kakva je to prilika bila...

  • +19
Nogomet; Rosenborg - NK Dinamo; 27.8.2019.; play-off Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ali samo nekoliko minuta kasnije, u 71. minuti, Amer Gojak se iskupio. I to kako! Opalio je ljevicom s dvadesetak metara. I ravno u rašlje! Hansen je bio nemoćan. Kakva je to 'bomba' bila! Dinamo je fantastičnim golom Gojaka stigao do izjednačenja 1:1 i praktički je time osigurao Ligu prvaka!

Rosenborg se tu nije predavao iako je bilo očito kako su domaći nogometaši bili u šoku nakon golčine Gojaka. Zaprijetili su preko Adegbenra, no njegov je pokušaj otišao pored gola.

Opasan je bio i Dinamo, u 81. minuti Oršić je mogao potopiti domaćine. Dobro je pucao, no njegov šut obranio je Hansen. Ali ta se lopta čudno odbila i krenula prema golu. Srećom za domaćine, Hansen je stvarno dobar golman, sjajnom je reakcijom spasio svoj gol nakon što je nekako uspio izbiti tu loptu u korner...

Dinamo je opasno živio na sjeveru Norveške, odigrao je katastrofalno prvo poluvrijeme i kada se očekivala prava drama, spas je došao briljantnim potezom i golom Amera Gojaka 19 minuta prije kraja. Rosenborg se potvrdio kao težak protivnik, odlično su odigrali prvi dio, ali su u drugom pali i fizički i psihički, što je hrvatski prvak iskoristio i ostvario plasman u Ligu prvaka.

Dinamo je tako sedmi put u povijesti izborio nastup u natjecanju po skupinama Lige prvaka. U dosadašnjih šest nastupa niti jednom nije prošao dalje, a u 36 odigranih utakmica ostvario je četiri pobjede, pet remija i 27 poraza uz razliku pogodaka 22-82.

Ždrijeb skupina je u četvrtak u 18 sati u Grimaldi Forumu u Monacu, a Dinamo je već samim plasmanom u LP osigurao oko 25 milijuna eura.

ROSENBORG - DINAMO 1:1

Pred 19.000 gledatelja na stadionu Lerkendal sudio je Hategan iz Rumunjske.

Strijelci: 1:0 Akintola (11), 1:1 Gojak (71)

ROSENBORG: Hansen - Hedenstad (Ceide, 84), Reginiussen, Hovland, Meling - Jensen, Lundemo (Trondsen, 73), Konradsen - Akintola (De Lanlay, 74), Soderlung, Adebenro

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Hajrović (Gojak, 66), Ademi, Olmo (Gavranović, 90+1), Oršić (Atiemwen, 81) - Petković