veliki proizvođač

Dinamo je ponovno u samom europskom vrhu; od 'modrih' su uspješniji samo Ajax i Šahtar, no pitanje je treba li se s ovim podacima hvaliti?

26.10.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Hrvatski prvak Dinamo ponovno se nalazi vrlo visoko na ljestvici klubova koji su trenirali najviše igrača zastupljenih u najjačim europskim ligama...

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u svom je istraživanju u obzir uzeo igrače iz 31 najjače lige zemalja članica Uefe, a trenažnim klubovima smatrani su oni u kojima su nogometaši igrali najmanje tri godine i to u dobi između 15. i 21. godine, a pritom su u obzir uključene i sezone tijekom kojih su igrači proslavili 15. i 21. rođendan.

Dinamo dijeli visoko treće mjesto sa 70 zastupljenih igrača, isti broj zastupljenih igrača imaju i Sporting i kijevski Dinama. Ispred Modrih su jedino Ajax na čelu ljestvice s 81, odnosno Šahtar sa 75 zastupljenih igrača. Uzimajući u obzir lige 'petice', na popisu prednjače Real Madrid i Barcelona (42), prenosi službena stranica HNS-a.

  • +19
Dinamo - Istra 1961, 13. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

CIES je razvio i indeks treninga, koji vrednuje trenirane igrača prema sportskoj razini klubova poslodavaca (kroz koeficijent temeljem rezultata domaćih liga i međunarodnih klupskih natjecanja), njihovu stopu zaposlenosti (tijekom prošle godine), kao i njihovu dob (što mlađi, to bolji). Dinamo visoko kotira i prema spomenutom indexu, nalazi se na četvrtom mjestu (77,9), iza Ajaxa (102,3), Sportinga (91,8) i Real Madrida (81,4).