SKOR PROTIV ELITE

Dinamo hvata pobjedu nakon 22 godine

26.09.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Gerland je spreman za Dinamo, no je li Jurčićev sastav spreman malo uljepšati poraznu sliku Dinama na gostovanjima kod klubova iz liga petice?

Plavi će u Lyonu upisati 111. službeno europsko gostovanje u povijesti, od kojih je 37 bilo iz današnjih pet najjačih liga Europe. Skor im nije pretjerano upečatljiv, ali obzirom da se radi o samoj eliti, tome se i ne treba čuditi.

Prvo gostovanje Dinamo je upisao davne 1961. kada je u polufinalu Kupa kupova izgubio od Fiorentine sa 3:0, iduće u prosincu iste godine kada je Barcelona slavila sa 5:1, da bi iduće putovanje u ligu petice uslijedilo u ožujku 1963.

Dinamo je u četvrtfinalu KVG-a gostovao kod Bayerna i slomio ga s konačnih 4:1. U prvom dijelu dva je zabio zambata, u nastavku su pogađali Jerković i Kobešćak, da bi Brecht u završnici umanjio sramotu. Tada se teško moglo pretpostaviti da će se na novu pobjedu morati čekati 26 godina.

Upravo je toliko prošlo do gostovanja u Auxerreu, kad je Dinamo 1989. golom Šukera slavio s 1:0, ali i ispao iz Kupa Uefa (Francuzi u uzvratu slavili s 3:1). Od tada do danas iz Engleske, Francuske, Španjolske, Italije ili Njemačke nije se vraćao s pobjedama.

U zadnjih 20 godina sa 16 je gostovanja donio tri remija (Manchester, Marseille, Rennes), uz poražavajuću gol razliku 8:26. Ukupno, 'plavi' su odigrali 37 utakmica i izborili dvije pobjede i devet remija. Zabili su 23 gola, a primili njih 69. Ova generacija ima malo veze s tim. U zadnje dvije i pol sezone upisan je samo poraz u Villarrealu, iskustva na terenu je više nego ikad i Jurčićev sastav može početi pisati svoju povijest.

Na 3.50 počinje akcija za zadnju pobjedu, u Auxerreu 1989.