PRVA HNL, 29. KOLO

Dinamo čeka zahuktalu Rijeku, u Koprivnici derbi za Europu

03.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna liga sigurno korača prema kraju prvenstva. Mrtva utrka Dinama i Hajduka, sasvim je izvjesno, vodit će se do posljednjeg kola, a nad zagrebačkim i splitskim klubom u svakom kolu visi mač da ne smiju izgubiti. U 29. kolu T-Com Prve HNL Dinamo ugošćuje Rijeku koja je u naletu, dok Hajduk čeka Varteks. Zanimljivo će biti i u Koprivnici, gdje će se ogledati Slaven Belupo i Šibenik

Dinamo – Rijeka (16.30)

Nakon visoke pobjede u Varaždinu 'modri' dočekuju trećeplasiranu Rijeku koja u Zagreb sigurno ne dolazi s bijelom zastavom. U Maksimiru jasno poručuju da očekuju pobjedu i nova tri boda.

'Rijeka je dobra momčad, no mi moramo pobijediti Rijeku i sve preostale dvoboje ako želimo biti prvaci', tvrdi Robert Kovač.

Podno Kantride su potpuno neopterećeni ogledom u Zagrebu. Rijeka je u posljednjih nekoliko kola u rezultatskom naletu, tako da su puni samopouzdanja.

'Više se Dinamo boji nas nego mi njih. Mi u Maksimir dolazimo neopterećeni, a bili bismo zadovoljni i bodom', smatra Anas Sharbini.

Slaven Belupo – Šibenik (16.30)

Koprivnica će biti poprištem derbija za Europu. Četvrtoplasirani Slaven dočekuje petoplasirani Šibenik koji zaostaje mršava dva boda za njime. S obzirom da pobjedom ostaju u utrci u borbi za europsko natjecanje, jasno je što i jednoj i drugoj momčadi znači ovaj ogled. U moru loših vijesti za Šibenik (neće igrati Kwedi, Celiščkak i Ivan Rodić), dobra vijest za trenera Kalinića je povratak Zeca nakon što je zbog ozljede pauzirao tri utakmice. U Slaven Belupu nema problema s igračima i svi su na iglama pred ovaj vrlo važan dvoboj.

'Ovo je za nas iznimno važna utakmica. Ako pobijedimo Šibenik, a nakon toga i Zagreb, osigurali bismo nastup u Europi', mišljenja je napadač Slavena Dino Kresinger.

Osijek – Zadar (16.30)

U Gradskom vrtu Osijek dočekuje Zadar koji vodi grčevitu borbu za opstanak. Trener domaćina Tomislav Steinbrückner cijeli je tjedan uigravao momčad za ovaj ogled u kojem su ipak favoriti. Momčad Zadra baš nema previše izbora. Pobjeda je jedino što ih spašava, no ako znamo da u posljednje četiri utakmice nisu postigli nijedan pogodak, to će biti nemoguća misija.

Cibalia – Croatia Sesvete (16.30)

Prošlo kolo vinkovačka momčad je protiv Intera u Zaprešiću remizirala. Ovo kolo im donosi gostovanje davljenika Croatije iz Sesveta koja je postala kanta za napucavanje. Posljednja momčad prvenstva dobila je i četvrtog trenera u sezoni, pa je tako nakon Ljupka Petrovića, Zlatka Kranjčara i Srećka Lušića na klupu Sesvećana sjeo Milan Đuričić. Iako ima novog trenera, momčad iz Sesveta teško da može u Vinkovcima očekivati išta drugo osim poraza.

Zagreb – Inter (16.30)

Zaprešićki Inter trenutno drži deseto mjesto, što znači da svakim nepredviđenim kiksom mogu završiti na samom dnu prvenstvene ljestvice. Pred njima je odlazak u Kranjčevićevu na noge Zagrebu, koji je u prošlom kolu poražen u Šibeniku. 'Pjesnici' komforno drže sedmo mjesto, tako da nemaju neki prevelik imperativ u ovoj utakmici, osim klasične želje 'odigrati najbolje što se može'. Sve osim poraza za Inter bi bio uspjeh vrijedan kao kuća, a Zagrebu svaki bod do kraja prvenstva je dobrodošao.

Hajduk – Varteks (20.15)

Večernja utakmica 29. kola Prve HNL donosi ogled na Poljudu između Hajduka i Varteksa. Splićani jednostavno moraju do pobjede ako žele ostati u utrci s Dinamom, dok s druge strane 'krojači' nakon debakla u prošlom kolu imaju novi težak ispit. Hajduk će vjerojatno biti oslabljen neigranjem Andrića koji ima temperaturu, no i bez njega pobjeda 'bilih' ne bi trebala doći u pitanje. Trener Varteksa Dražen Besek vjerojatno će napraviti neke zahvate u momčadi kako mu se ne bi dogodio još jedan debakl i težak poraz. U principu, zna se tko je favorit u ovoj utakmici i ako Hajduk ne pobijedi, bit će to veliko iznenađenje, ali i šok za njih.