IZVAN LIGA PETICE

Deset mladih zvijezda Europe koje dolaze

22.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Nijemci Özil, Müller i Badstuber, Španjolci Thiago, Busquets i Mata, kao i ostale mlade zvijezde poput Balotellija, Subotića ili Pata, već su neko vrijeme poznati na široj europskoj sceni. No ova je kalendarska godina, a naročito aktualna sezona u prvi plan gurnula i neka nova, dosad u širim europskim okvirima manje poznata imena iz liga koje spadaju u drugi razred europskog nogometa

Zbog toga smo odlučili istražiti, ususret predstojećem prijelaznom roku, koji su najbolji mladi igrači izvan najvećih europskih liga. Mnogi bi od njih, ako ne odmah ove zime, onda već na ljeto mogli preseliti u veliki inozemni europski klub.

BELGIJA

Kevin de Bruyne, 20, ofenzivni vezni
Klub:
KRC Genk
Reprezentacija: Belgija, 1 nastup
Igrač na kojeg podsjeća: Franck Ribbery
Glavni zaslužnik za prošlosezonsku titulu koja je pripala Genku, De Bruyne se vratio nakon ozljede i u posljednjih pet utakmica naznačio da za Genk dolaze bolja vremena. Ljutom rivalu iz Bruggea uspio je utrpati čak tri gola, a i u drugim je utakmicama bio glavna ofenzivna opasnost svoje momčadi. Na ljeto je umalo, zajedno s kolegom Courtoisom, postao član Chelseaja, a veliki klub iz Londona i dalje je zainteresiran za njegove usluge.

Vadis Odjidja-Ofoe, 22, defanzivni vezni
Klub:
Club Brugge
Reprezentacija: Belgija, 2 nastupa
Igrač na kojeg podsjeća: Gilberto Silva
Nakon što je prije vremena otišao iz mlađih kategorija Anderlechta put Njemačke u HSV, brzo se vratio u Belgiju jer se u Bundesligi nije snašao. Sada je gotovo redoviti reprezentativac i igrač koji, naročito u defanzivnom pogledu, drži na okupu kompletnu veznu liniju svoga kluba, iako su mu tek 22 godine. Ako nastavi napredovati, mogao bi postati jedan od najboljih defanzivnih veznih igrača Europe jer već posjeduje sjajne motoričke i tehničke sposobnosti.


PORTUGAL

Ricky van Wolfswinkel, 22, napadač
Klub:
Sporting Lisabon
Reprezentacija: Nizozemska, 1 nastup
Igrač na kojeg podsjeća: Ruud van Nistelrooy
Prošle je sezone, igrajući za Utrecht, pokazao da je kvalitetan napadač, ali tek je ove sezone potpuno zabljesnuo u dresu lisabonskog Sportinga te se istaknuo svojim igrama kako u prvenstvu tako i u Euroligi. Dosad je postigao odličnih 12 golova u 15 službenih utakmica za Sporting, a kako sada stvari stoje, njegov se nastup na predstojećem Europskom prvenstvu čini sve izgledniji. Usporedba s Van Nistelrooyem, iako preuranjena, nije neutemeljena.

James Rodriguez, 20, ofenzivni vezni
Klub
: FC Porto
Reprezentacija: Kolumbija
Igrač na kojeg podsjeća: Nani
Uz Maria Götzea, jedan je od rijetkih igrača koji zaslužuje privilegiju usporedbe s Messijem. Ipak, zbog svoje stature i stila igre više podsjeća na Nanija s kojim dijeli mnoge nogometne kvalitete: obojica koriste podjednako dobro obje noge, također imaju sjajno ubrzanje i dribling, te redovito zabijaju golove udarcima izvan šesnaesterca. Najveća mu je mana vlastiti neobuzdani temperament, zbog kojeg ponekad zaradi nepotrebne kartone, katkad i crvene boje.

Axel Witsel, 22, vezni igrač
Klub:
Benfica
Reprezentacija: Belgija, 22 nastupa, 5 golova
Igrač na kojeg podsjeća: Enzo Scifo
Još od Scifa Belgija nije imala pravog playmakera, igrača sredine terena koji će prije svega gledati kako razigrati suigrače, a tek nakon toga tražiti individualna rješenja. U Witselovoj je igri jasno uočljiva upravo ta kvaliteta, koja sve više dolazi do izražaja kod nastupa za Benficu, na račun koje bi mogli već ove sezone povratiti naslov prvaka. Usput rečeno, Witsel je samo jedan u nizu sjajnih belgijskih mladića koji će biti velika prijetnja za hrvatsku reprezentaciju u nadolazećim kvalifikacijama.

RUSIJA

Alan Dzagoev, 21, vezni igrač
Klub:
CSKA Moskva
Reprezentacija: Rusija, 17 nastupa, 4 gola
Igrač na kojeg podsjeća: Valeri Karpin
Dojma smo kako već godinama gledamo ovog mladića na europskoj sceni, a njemu je ipak tek 21 godina. Poznavajući ruske vlasnike i uvjete, od svih igrača s ove liste upravo Dzagoev ima najmanje šanse biti uskoro prodan u inozemni europski klub. Razlog nije nedovoljna kvaliteta, nego činjenica da je teško zamisliti scenarij u kojem bi mu CSKA to dozvolio. Uz mnoge dobre strane, da bi postao potpuni vezni igrač, morao bi poboljšati obrambeni angažman i igru glavom.

Lacina Traoré, 21, napadač
Klub:
Kuban Krasnodar
Reprezentacija: Obala Bjelokosti
Igrač na kojeg podsjeća: Emmanuel Adebayor
Jedan od rijetkih nogometaša visine preko dva metra ove je sezone, nastupajući za tek prosječni Kuban, uspio postići četrnaest pogodaka u vrlo jakoj ruskoj ligi. S time se pri samom vrhu liste strijelaca pridružio sunarodnjaku Dumbiji, koji čvrsto drži prvo mjesto, a s kojim bi lako mogao činiti udarni napadački dvojac reprezentacije tijekom aktualnog desetljeća. Osim visine, može ga se usporediti s Adebayorom zbog odlične igre nogom, što je dodatna kvaliteta za igrača takve stature.

NIZOZEMSKA

Luuk de Jong, 21, napadač
Klub
: FC Twente
Reprezentacija: Nizozemska, 5 nastupa, 1 gol
Igrač na kojeg podsjeća: Dirk Kuyt
Baš kao i Kuyt, De Jong nije tipična špica već vrlo polivalentan igrač, koji se dobro snalazi na tzv. pomoćnim napadačkim pozicijama, bilo kao povučeni ili krilni napadač. Njegov je ovosezonski učinak i više nego impresivan - u 17 prvenstvenih i europskih utakmica postigao je 10 golova i 6 asistencija. S odlaskom Bryana Ruiza, u napadačkoj je formaciji nastala kvalitativna rupa koju je De Jong sasvim adekvatno popunio i sada je zasluženo redoviti reprezentativac.

Rasmus Elm, 23, centralni vezni
Klub:
AZ Alkmaar
Reprezentacija: Švedska, 19 nastupa, 1 gol
Igrač na kojeg podsjeća: Josep Guardiola
Iako ne posjeduje naročito dobre motoričke sposobnosti, Elm je vjerojatno najbolji igrač dosadašnjeg dijela nizozemskog prvenstva. Šveđanin posjeduje sve potrebne kvalitete dobrog centralnog veznog: pregled terena, tehniku dodavanja te donošenje pravovremenih odluka kada uposliti kojeg od svojih suigrača. Dodatna mu je kvaliteta iznimno dobro izvođenje prekida, naročito ubacivanje rukom, pri čemu čini veliku konkurenciju neprikosnovenom Roryju Delapu.

Christian Eriksen, 19, ofenzivni vezni
Klub:
Ajax
Reprezentacija: Danska, 20 nastupa, 3 gola
Igrač na kojeg podsjeća: Michael Laudrup
Možda i najpoznatiji igrač s ove liste, o kojem su već napisani hvalospjevi kao nasljedniku Michaela Laudrupa i novom predvodniku buduće uspješne danske reprezentacije. Njegovim su majstorijama mogli svjedočiti i hrvatski gledatelji, koji su ga imali prilike vidjeti kako zadaje nevolje svim Ajaxovim europskim protivnicima, pa tako i Dinamu. Ipak, koliko god njegove nogometne kvalitete već sada nisu upitne, on još uvijek nije pokazao dovoljno da bi ga se smatralo igračem svjetske klase.