KRAJ VELIKE KARIJERE

Deset godina nakon: Materazzi o Zidaneovom udarcu

09.07.2016 u 11:22

Bionic
Reading

Prije točno 10 godina Italija je u Berlinu četvrti puta postala svjetskim nogometnim prvakom, a neutralna sportska javnost taj će finale pamtiti kao posljednju utakmicu Zinedinea Zidanea koji je isključen zbog nasrtaja na talijanskog braniča Materazzija

Nešto stariji se vjerojatno sjećaju situacije, Zidane se tijekom produžetaka vraćao u obranu a Materazzi mu je uporno nešto govorio... Odjednom je francuski virtuoz zastao, okrenuo se i snažnim udarcem glavom u prsa srušio protivnika na pod. Četvrti sudac Cantalejo vidio je što se dogodio, dojavio sve argentinskom arbitru Elizondu i Zidane je isključen.

Italija je golom Grossa u petoj seriji raspucavanja slavila veliki trijumf, a Zidane se više nikada nije vratio na terene kao profesionalni igrač. Velika bura trajala je tjednima, a zaključak je bio da je bezobrazni Talijan današnjeg trenera Reala isprovocirao uvredama na račun majke koja je tada bila bolesna. Na 10. obljetnicu incidenta Materazzi kaže:


'Ono što sam rekao bilo je glupo, ali ništa posebno uvredljivo. Puno gore stvari možete čuti na ulicama Napulja, Milana ili Pariza,' opravdava se stasiti stoper i tvrdi da mu majku nije spominjao.

'Takvo što mi nikada ne bi palo na pamet jer sam i ja ostao bez majke kada mi je bilo 15 godina. Komentari su bili vezani uz njegovu sestru,' otkriva Materazzi bez nepotrebnih detalja. Jasno je kakav je kontekst morao biti da bi izazvao tako olujnu reakciju nogometnog velikana...

Zidaneov posljednji potez na nogometnim travnjacima...