SRAZ NA MAKSIMIRU

Derbi: Rijeka bez prve obrane, Dinamo bez četvorice

21.02.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Danas u 17 sati na maksimiru derbi prvenstva igraju Dinamo i Rijeka. Pobjedom bi Dinamo otišao na pet bodova prednosti čime bi napravio veliki korak prema obrani naslova. No, mnogi će kazati da Rijeka ionako nema ambicije ozbiljno se uključiti u tu borbu. Ili možda imaju, ali su realni i svjesni situacije u MAXtv Prvoj ligi

Dinamo je i drugi put, počinje svoju analizu specijalizirani portal dvoznak.com, pobijedio na proljeće, taj puta uz dosta skromniju igru. Fenjeraš Zagreb je čak bio u vodstvu, no na koncu je Dinamo došao do sva tri boda zahvaljujući nepostojećem kaznenom udarcu. Ništa na što gledatelji u našoj ligi nisu već navikli i mogućnost na koju očito treba računati kada je Dinamo u rezultatskim problemima.

Protiv Rijeke imaju apsolutni imperativ pobjede. Kada je tako, onda Mamićevi igraču u pravilu ostvare pozitivan rezultat.

'Jako se veselimo utakmici, boljem terenu i derbiju protiv najvećeg konkurenta. Svjesni smo važnosti utakmice i želimo potvrditi dobru igru iz prve dvije utakmice te još dignuti razinu igre; posebno u realizaciji,' kaže Mamić u uvodu pa jasno ističe što želi od utakmice:

'Želimo potvrditi da smo najbolja momčad u Hrvatskoj i povećati prednost na ljestvici.'

Modri u derbi ulaze bez Taravela, Pivarića, Gonçala i Henriqueza, a o tome kako će igrati gosti trener ne želi previše pričati:

'Iskreno, ne zanima me kako će oni igrati. Želio bih od svoje momčadi vidjeti agresiju, čvrstinu i čak ću 'izaći iz granica' svojih uobičajenih izjava pa slikovito reći da bih želio vidjeti igrače Rijeke da lete po zraku od čvrstine mojih igrača.'


O sastavu nije htio govoriti, no čini se kako je Soudani potrošio svoje kredite pa bi umjesto njega trebao krenuti Pjaca. Ostalo je više-manje sve poznato u sustavu 4-3-3 s obzirom da su van kadra Henriquez i Pivarić zbog ozljeda. Problem je lijevi bok na kojem će opet biti dešnjak Matel, no on će se ionako danas najviše zabavljati defanzivnim akcijama i zaustavljanjem Tomasova.

Rijeka je bez većih problema došla do sva tri boda protiv Lokomotive. Na početku su suparnici par puta zaprijetili, no onda su Gavranović i Tomasov uzeli stvari u svoje ruke.

'Dinamo je svima nama izazov, posebice u Maksimiru. Na posljednjem gostovanju izvukli smo pozitivan rezultat i pokazali da se može igrati. Jasno je da je Dinamo uvijek favorit u Maksimiru. Naš cilj je pozitivan rezultat, mi moramo napraviti sve i dati sve od sebe,' rekao je Matjaž Kek, trener Rijeke.

Poštena izjava, a ostaje samo za vidjeti hoće li im to biti i dozvoljeno. Ovo potonje bi bile teške riječi za neke drugo natjecanje, ali ne i za naše. Uostalom, jučer je Hajduku dano do znanja da se ne zanosi previše idejama o borbi za sam vrh. Ma koliko god odbijali vjerovati da je hrvatska liga toliko predvidljiva i da se u njemu događaju stvari koje je teško zamisliti u ozbiljnom natjecanju, to je očito tako.

Što se pak tiče sastava Rijeke, naziru se problemi u posljednjoj liniji. Lešković je ozlijeđen, Samardžić suspendiran pa će uz Mitrovića zaigrati Ikić. Trojka u sredini terena (Maleš, Močinić, Brezovec) jasno sugerira kako će se Kek prije svega fokusirati na destrukciju. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će suci tolerirati agresivnu i čvrstu igru tog trojca prema nešto mekšim igračima Dinama (Rog i Ćorić prije svega).

Ako se uspiju tu nametnuti u destrukciji, gosti će se svoju priliku tražiti preko kontri i krilnih pozicija. Bezjak i Tomasov su pokazali u više navrata kako su vrlo opasni, a u dobroj formi je i pojačanje Gavranović.

U prva dva međusobna susreta Dinamo je ostavio nešto bolji dojam, no osvojio je tek jedan bod. Riječani bi remi vjerojatno i danas odmah potpisali.