ODJECI SKUPŠTINE

Demokratski Dinamo zapravo ostao despotski

13.04.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Dinamo je dobio drugačiji naziv, drugog predsjednika i novi statut, ali ustrojstvo kluba ostalo je nepromijenjeno – despotsko. Sva vlast ostala je u rukama aktualne klupske elite, članovi kluba i dalje su na dalekoj margini

Tijekom skupštine je podastrt podatak da je Dinamo 2010. zatvorio sa 29 milijuna kuna profita (prihodi 232 milijuna, rashodi 203) i taj podatak je dovoljan dokaz da će Dinamo još godinama vladati hrvatskim nogometom jer je konkurencija svjetlosnim miljama daleko.

Ostatak familijarnog druženja skupštinara protekao je u znaku učvršćivanja pozicija i onemogućavanja oporbi da u bliskoj budućnosti dođe do izražaja. Takav izborni inženjering bio je očekivan, ali je problem što je protuzakonit. Dinamo je, neke se stvari moraju papagajski ponavljati, udruga građana sa svojim pravima i obvezama. Ključno je pravo što su oslobođeni poreza na dobit i zato je ta forma toliko popularna, no obveza je (čl. 6, st. 3 Zakona o udrugama) da 'unutarnji ustroj udruge mora biti zasnovan na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog očitovanja volje članova'. Članova, dakle svakog pojedinca s Dinamovom članskom iskaznicom, a to je u Dinamu znanstvena fantastika. Sustav 'jedan član - jedan glas' pod ovom upravom neće zaživjeti.

Iako glavni direktor Dinama Damir Vrbanović (koji je zbog zakonskih regula prestao biti član Skupštine) ističe da je klub sada otvoreniji i demokratičniji, sva vlast i dalje je u rukama 80 skupštinara koji su baš sve odluke donijeli jednoglasno. Predsjednik Barišić pri glasovanju upita: 'Ima li tko da je protiv ili suzdržan?', pa u istom dahu zaključuje da nema. Da netko zabunom digne listić, osjećao bi se kao nudist na skijalištu.

Statut je promijenjen i pomaka ima. Ali samo kozmetičkih. Otvorena je mogućnost da svake godine u Skupštinu uđe osam predstavnika iz redova članova, ali njih mora predložiti Izvršni odbor i potvrditi Skupština, čime je zabetonirana mogućnost da se u ključnom tijelu kluba nađe kritična masa oporbenjaka. Dinamo će, sasvim je jasno, ostati despotski uređen.

Uz to, nenajavljeno je mandat skupštinarima (novi je počeo jučer) produljen s tri na pet godina, kao i mandat novog (starog) predsjednika Barišića, koji će tako učvrstiti svoj status najtrofejnijeg čelnika u povijesti. I Zdravko Mamić je dobio predsjedničku titulu (izvršni predsjednik) kojom će se valorizirati njegova ključna uloga u čitavom projektu.

Klub se službeno zove Građanski nogometni klub Dinamo, s čime se neće složiti dio članova i navijača okupljen na prosvjedu pod tribinom. Uoči skupštine 50-ak su sati taborovali pod tribinom i podsjetili da su još uvijek spremni na borbu. Nakon svega poručuju da se ni nakon ove, za njih obeshrabrujuće skupštine neće predati.

Inače, nakon skupštine redari su odstranili novinare iz prostorije i tako spriječili detaljniju analizu provedenih 'klupskih reformi'.

Skupština Dinama