ZAMEO IH VJETAR

Završilo improvizirano gostovanje BBB-a

13.04.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Na poziv Dinamovih navijača neki su simpatizeri proveli puna dva dana kampirajući ispod zapadne tribine i čekajući sjednicu Skupštine

Okupili su se u sunčanu nedjelju puni optimizma, a razišli su se u utorak po nevremenu i s novom brazdom razočaranja. Sukobe nisu izazivali, a nakon svega kažu da će, unatoč zaključcima Skupštine, nastaviti legalnim sredstvima pokušavati doći do zakonskog ustrojstva kluba.

Prvu noć u 'logor' im je upala policija i privela trojicu optuženih za fizički napad u Sesvetama, no u ta dva dana policija je opravdala nadimak 'čuvara reda' i vrlo profesionalno odradila posao prema ovom prosvjednom skupu. Na livadi iza spomenika palim braniteljima bilo je, ovisno o dobu dana, između 30 i 150 navijača, a atmosfera je podsjećala na putovanje na utakmicu. BBB-i na Dinamovom gostovanju nisu bili osam mjeseci, iz aviona se moglo primijetiti koliko im to nedostaje.

Gomila piva i navijačkih tema povremeno je ustupila mjesto nogometu ili badmintonu. Organiziran je i roštilj. Ekipe su se mijenjale, ali homogenost nije patila, ovaj dio navijača vrlo je ujedinjen i odlučan o postizanju svoga cilja. Jedan od viđenijih navijača pripremao je seminar i s lakoćom ga položio uoči skupštine, dok su se najupornijima pokazali dečki iz Slavonskog Broda koji su odradili punu satnicu dugotrajnog okupljanja. U gluho doba druge noći prosvjeda, dok je raspoloženje bilo na vrhuncu, nakratko je prihvaćen i 'hard bass' pokret koji su ustanovili ukrajinski navijači iz Kryvbasa. Smiješni ples uz elektronsku muziku garancija je dobrog raspoloženja.

Okolina je bila okićena transparentima koji su pozivali na drugačiji Dinamo te vrijeđali njegovog izvršnog (do)predsjednika Zdravka Mamića, međutim one zaista morbidne poruke navijači su sami izbacili. Ostatak nepodobnih krpica eliminirala je policija

Kada je skupština počela okupilo se gotovo 1.500 navijača, što je dvostruko manje nego lani u prosincu. Glasni skup odzvanjao je od pjesme, pokliča protiv starijeg Mamića i detonacija, a jedina istinska prijetnja sigurnosti odvila se nakon završetka skupštine.

Braća Mamić projurila su kraj novinara i otišla u stakleni lift. Mnoštvo ih je odmah prepoznalo i krenuo je stampedo prema obližnjoj ogradi. Ipak, visina ograde te mnoštvo vizira i pendreka s njene druge strane amortizirali su opasnost. Poletjeli su brojni opasni predmeti, ali nitko nije pogođen. Dan ranije jedan je navijač loptom pogodio auto Zorana Mamića, na što mu je uljudniji od braće na vrhu povikao da je govno.

Ključna stvar je što su predstavnici navijača, naoružani članskim iskaznicama, željeli ući na skupštinu, no to im je ponovno onemogućeno. Na skupštinu nije pozvan niti njezin član, Dinamov povjerenik iz Splita Mirko Čorić, koji je prošle jeseni javno stao na stranu inicijative Zajedno za Dinamo. Sam kaže da je ovo prvi put da ga nisu zvali, ali da ga to ne čudi pretjerano.

Kao da je i višoj sili već bilo mučno oko situacije u Dinamu, nakon 50 sati vedrog vremena uoči kraja skupštine podigla se oluja koja je ubrzala odlazak navijača i preostali otpad razbacala po cijeloj okolini. Sve je izgledalo baš prikladno.