Legendarni nogometaš

Dejan Savićević na pitanje o ruskoj agresiji na Ukrajinu i sankcijama rekao puno toga: Ne branim Putina, ali...

02.03.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Dejan Savićević, legendarni crnogorski nogometaš, na pitanje o ruskoj agresiji na Ukrajinu prisjetio se rata i sankcija prema sportašima na ovim prostorima

Naravno, tema razgovora bilo je izbacivanje ruskih klubova i sankcije ruskih reprezentacija. Nešto slično, kada su sankcije u pitanju, Savićević je doživio 1992. godine, kada tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije nije bilo dozvoljeno sudjelovanje na Europskom prvenstvu zbog sankcija. Naime crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu kako se ta zemlja pridružila sankcijama koje je Europska unija usvojila protiv Rusije nakon napada na Ukrajinu.

'Sportaši nisu krivi. Jugoslavija je isto doživjela 1992. godine. Ne branim Vladimira Putina, ali sam na svojoj koži doživio isključenje zbog političkog izbora. Igranje utakmica je uvijek poruka mira. Ruski nogometaši nemaju veze s Putinovom odlukom, kao što nismo ni mi s ratom u Jugoslaviji prije 30 godina', kazao je Savićević za talijansku La Repubblicu, dodavši:

'Vidim obnavljanje iste situacije koju su postepeno od 1992. godine doživljavali mladi ljudi koje ste dobro poznavali u Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević, Mijatović, Savo Milošević. Pored mene. Kao nogometaš izgubio sam tri velika natjecanja, Europsko 1992. i 1996. godine, kao i Svjetsko prvenstvo 1994., bez razloga osim zbog politike, koja nema veze sa sportom', dodao je talijanskom mediju 55-godišnji Dejan Savićević.