HRVATICA OSTAJE NAJVEĆA

Definitivno propao pakleni američki plan da se nadmaši Janica Kostelić!

16.02.2018 u 09:33

Bionic
Reading

Janica Kostelić će i nakon Pjongčanga ostati najuspješnija alpska skijašica u povijesti Olimpijskih igara. Najbolja hrvatska sportašica nedostižna je za konkurenciju

Janica je na ZOI osvojila četiri zlata i dva srebra. Po broju medalja izjednačena je sa Šveđankom Anjom Pärson (ukupno 6), ali ima više najsjajnijih odličja (Pärson tek jedno), u toj kategoriji zlatnih odličja nitko ih nema četiri osim nje, a u leđa joj gledaju isto umirovljene Švicarka Vreni Scheinder, Talijanka Deborah Copmagnoni i Njemice Katja Seizinger te Maria Höfl-Riesch s po tri pobjede na Igrama.

Uz to, Janica je jedina u konkurenciji skijaša i skijašica koja je na jednim Igrama osvojila čak četiri medalje, a bilo je to u Salt Lake Cityju 2002., kada se naša heroina okitila s tri zlata i srebrom.

  • +5
Hrvatska skijašica Janica Kostelić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uoči Pjongčanga najviše se govorilo o Mikaeli Shiffrin koja je u Južnu Koreju stigla kao vlasnica olimpijskog zlata iz Sočija. Za Amerikanku se mislilo da bi mogla nadmašiti uspjehe Janice, ali to se definitivno neće dogoditi.

Najboljoj svjetskoj skijašici u ovom trenutku prognozirali su rekordnih pet kolajni iz pet disciplina, od toga najmanje tri zlata, a da se to ostvarilo, njezin broj medalja s Igara u karijeri iznosio bi ukupno šest (ne zaboravite zlato iz Sočija), imala bi minimalno četiri zlata, a bila bi prva u povijesti koja je na istim Igrama u alpskom skijanju na pet utrka došla do pet postolja. No to je lako reći i zamisliti, a nešto drugo je napraviti...

Doduše, Shiffrin je fenomenalno krenula i nije ju poremetilo ni otkazivanje utrka zbog vjetra. Trijumfirala je u veleslalomu za prvo zlato u Pjongčangu te drugo u karijeri i usput izazvala euforiju kod Amerikanaca.

No Shiffrin se iznenada odlučila povući iz utrke superveleslaloma jer zbog zgusnutog rasporeda ni bi imala ni dana odmora pa je tako propao američki plan od pet medalja iz pet disciplina. Zatim je Shiffrin kiksala u slalomu, u kojem je apsolutna vladarica, te ostala bez medalje i prilike da ulovi Janicu.

  • +7
Američka skijašica Mikaela Shiffrin Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Pred Shiffrin su tako još dvije discipline, kombinacija i spust i, u najboljem slučaju (iako to u spustu nije realno), može do još dva zlata te bi tako natjecanje završila s tri medalje na istim Igrama, dok ih je Janica imala četiri 2002. Isto tako, Shiffrin bi u toj varijanti imala četiri zlata i to je to, a Janica, podsjećamo, uz tu količinu najsjajnijih odličja vlasnica je dva olimpijska srebra, pa bi i dalje ostala najuspješnija alpska skijašica ZOI-a.

Janica Kostelić - četiri olimpijske medalje 2002.

Dakle Janica ostaje najveća iako će Shiffrin novu priliku imati 2022., jer su joj sada tek 22 godine. Ako je zaobiđu teške ozljede i ne pojave se neke nove cure, Amerikanka će u Pekingu opet krenuti u lov na Hrvaticu i njezinu skijašku bajku.