okršaj starih znanaca

Dario Šimić upozorava sve u Dinamu na važan detalj vezan uz Sheriff jer su po tome jedinstveni, a prisjetio se i na koji način su baš od njih ispali: Imali smo po imenima jaku momčad, ali...

11.08.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Nakon zagrebačkih 1:1, nogometaši Dinama pobijedili su Legiju u Varšavi 1:0, te izborili play-off Lige prvaka. Posljednja prepreka Modrima na putu do ulaska u nogometnu elitu jest moldavski Sheriff, protiv kojeg je zagrebački klub igrao šest utakmica, odnosno ždrijeb ih je spojio već tri puta

Dinamo je na korak do ulaska u skupine Lige prvaka, odnosno najelitnijeg klupskog natjecanja. A da bi se opet našao u društvu velikana, poput Reala, Manchester Cityja, Intera, Bayerna i PSG-a, Dinamo mora u dvije utakmice biti bolji od moldavskog Sheriffa.

Riječ je o klubu s kojim se Dinamo već tri puta borio u europskim natjecanjima, a u šest utakmica nije izgubio niti jednom. Međutim, u prvom srazu (op.a. u sezoni 2010/11), kada je Modre s klupe vodio Velimir Zajec, Dinamo je nakon dva identična remija (1:1), ispao nakon 11-eraca.

U sljedeća dva okršaja (u sezonama 2012/13. te 2013/14.), Dinamo je upisao sve četiri pobjede.

Prema tome, jasno je da Dinamo i u ovim utakmicama ima blagu prednost, bez obzira na to što je Sheriff protiv beogradske Crvene zvezde pokazao da je ozbiljna momčad.

'Nije Sheriff bio nešto posebno tada, ali niti smo mi bili u nekoj top formi. Dapače, mi smo izgledali vrlo loše, niti približno ovom današnjem Dinamu', prisjetio se tih prvih utakmica s moldavskim klubom legendarni 46-godišnji igrač zagrebačkog kluba Dario Šimić.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

A da Dinamo tada nije bio ništa senzacionalno, potvrđuje i činjenica da se i u kolu prije toga, nakon 5:1 pobjede u zagrebačkom srazu s Koprom, u uzvratu jako mučio i jedva spasio, jer tamo je izgubio 3:0.

'Imali smo po imenima jaku momčad, jer bili su tu još Bišćan, Cufré, Badelj, Sammir... Ali jednostavno, nismo igrali dobro. Nismo bili u formi, nismo bili pravi'.

Kažete, današnji Dinamo ipak je puno bolji?

'Definitivno, jer već dvije, tri godine momčad je većim dijelom na okupu, ima puno iskustva, posebno u europskim utakmicama i to protiv jakih klubova. Pokazao je to i sada protiv Legije, jer s ovakvim iskustvom, znalački je odradio utakmicu, i to na gostujućem terenu, pred 50 tisuća suparničkih navijača. Dinamo možda ni sada nije u top-formi, ali odigrao je upravo onoliko koliko mu je trebalo za prolazak. A forma će mu se i dalje dizati, što je sigurno i u planu trenera Krznara'.

Možemo li reći da je Dinamo favorit protiv Sheriffa?

'Ne treba uopće bježati od toga, a kada bi govorio u nekakvom postotku to bi bilo čak 65 naspram 35, naravno u korist Dinama'.

  • +30
Legia Varšava - NK Dinamo; 3. pretkolo Lige prvaka, 10.8.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Valjda se Dinamo neće 'uspavati' i slaviti pobjedu unaprijed, jer i Zvezda je bila favorit, pa je ispala od Sheriffa?

'Zbilja me čudi to što se dogodilo Zvezdi, jer znam da je prošlu sezonu bila odlična, imala nevjerojatan niz, a i u europskim utakmicama igrali su vrlo dobro. No, očito su sada u zaostatku s ulaskom u formu, a pri tom se Sheriff digao te evidentno dobro radi'.

Hrvatski trener Zoran Zekić, koji je dosta vremena proveo u ovom moldavskom klubu, svjedok je velikih ulaganja u klub i momčad, pa onda takvi uspjesi ne trebaju ni čuditi?

'Znam da Sheriff ima prekrasan, veliki nogometni kamp, i da ulažu puno u momčad. Na njihovu žalost, imaju problema s kvalitetom domaćih igrača, pa uvoze i većinom im stranci čine udarnu momčad. Ali očito to rade dobro, imaju dobar skauting, jer igrači koji dolaze iz Južne Amerike ili Afrike, su odlični. Imaju i dobrog trenera, rezultati se vide. Međutim, bez obzira na sve, Dinamo bi ipak, samo ako bude maksimalno ozbiljan, trebao proći i ovu prepreku', zaključio je Dario Šimić.

Prva utakmica Dinama i Sheriffa igra se 17. kolovoza u Tiraspolu, a uzvrat je 25. kolovoza u Zagrebu, objavljeno je na stranicama Uefe.