KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

Dario Šarić i Mario Hezonja u glas: Ovo je novi početak, svi igramo jedan za drugoga

21.08.2023 u 09:52

Bionic
Reading

U finalu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre hrvatska košarkaška reprezentacija je u Istanbulu pobijedila Tursku 84-71 i tako osigurala prolazak u kvalifikacije te nastavila svoj put prema Parizu.

Kapetan Dario Šarić koji je zabio 22 poena uz 11 skokova bio je vezivno tkivo reprezentacije, kako na ovoj utkmici, tako i tijekom cijelog turnira.

„Dobro smo ušli u utakmicu i stvorili prednost od 20 razlike. Nekad je to i teško iskontrolirati, svi bi mi voljeli da s 20 ode na 25, no približili su se na 6-7 razlike. I tu smo dobro odgovorili, zabili neke teške koševe, treba imati malo sreće i eto – napokon ljeto za pamćenje. Nadam se da je ovo baza za novi početak, za iduću godinu, da se opet skupimo i pokušamo odigrati ovako dobro“, rekao je Šarić i nastavio:

„Što se tiče kvalifikacijskog turnira, ne znam kakva će nama biti situacija u klubovima, kad ćemo završiti… bilo bi dobro da se okupimo i da imamo dovoljno dana za pripreme, da se prisjetimo što smo ovdje radili, da ponovno pogledamo te utakmice i adekvatno se pripremimo. Dobre su šanse, iako su ekipe koje će biti na tom turniru sada na Svjetskom prvenstvu, no mi imamo talenta i energije. Samo da ostane ovako u idućoj godini i to je to.“

Turska je bila težak protivnik, iako rezultat govori drugačije. Što kaže Mario Hezonja koji je uz 16 poena imao i pet skokova?

„Nije toliko bitno kakvi su nam protivnici, bitno je da smo nakon reseta cijele reprezentacije napravili pravi stožer, da smo napravili pravu ekipu i da svi igramo jedan za drugoga i međusobno si pomažemo. To se na terenu vidi i kad igramo kao ekipa, utakmice su lagane. Naravno, Turska je puno bolja od drugih reprezentacija koje su bile ovdje, no ipak je bio isti slučaj, iako je Turska bila stvarno dobra i nije bilo baš toliko lagano."

Koliko je bilo teško igrati pred dvoranom ispunjenom turskim navijačima?

„Ima tu dosta iskusnih igrača kojima ne smeta takva buka, no smatram da je to korisno za ekipu. Imamo dosta mladih igrača, neka se naviknu jer će nam od sada stalno dolaziti ovakve utakmice, i na kvalifikacijama za Eurobasket i za Olimpijske igre. Dolaze nam prave, teške i ozbiljne utakmice tako da je dobro da smo se kompaktno povezali, da smo ekipa i idemo dalje.“

Na ovaj način Josip Sesar je s devet pobjeda u devet susreta započeo svoj izbornički mantat te ostvario prva dva cilja, plasman u kvalifikacije za Eurobasket i u kvalifikacije za Olimpijske igre.