SAMO ZA TPORTAL

Dario Melnjak otkrio kada je doznao za Dalićev poziv, zašto ga vole u klubu i gradu te otkad ljubi Grkinju...

21.05.2019 u 06:40

Bionic
Reading

Prvo pa - muško. Tako bi mogli nazvati poziv Dariju Melnjaku (26) u dres hrvatske reprezentacije. Jer do Dalićevog poziva još nikad nije bio na reprezentativnom popisu, a sada je odmah među 'srebrnima' i to vrlo blizu prvoj postavi

Deficit na lijevom beku natjerao je izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića na traženje novog rješenja. I tako je uoči kvalifikacijskog ogleda protiv Walesa odnosno prijateljske utakmice protiv Tunisa pozivnicu uputio 26-godišnjem igraču turskog Rizespora, Dariju Melnjaku.

Pomalo iznenađujuće, no izbornik je odmah ponudio objašnjenje.

'Što se Melnjaka tiče, on je jedini igrač koji ovih šest mjeseci igra standardno i dobro, a razgovarali smo s ljudima u Turskoj koji tamo rade i želimo ga vidjeti', izjavio je na predstavljanju popisa igrača izbornik Zlatko Dalić.

>> Andrej Kramarić objasnio zašto je kritizirao trenera, odlazi li iz Hoffenheima i što bi mogao biti problem protiv Walesa

Naravno, taj je poziv iznenadio navijače hrvatske reprezentacije, a je li i novopečenog reprezentativca Darija Melnjaka, koji je svoj nogometni put gradio po skromnijim sredinama?

'Kad sam prije dva, tri mjeseca pročitao da će me se možda i pratiti, naravno da sam počeo razmišljati o tome. Dolaskom u Tursku, a bilo je to u zimskom prijelaznom roku shvatio sam da bi mogao biti zapaženiji, jer bio sam svjestan svojih dobrih igara. Naravno, sada mi je ispunjen san, ali cijelo vrijeme, otkad sam počeo igrati nogomet, maštao sam o ovom trenutku', rekao je za tportal vidno uzbuđeni i sretni 26-godišnji Dario Melnjak.

Dalićev poziv očito ga je iznenadio, a svoje je uzbuđenje i radost podijelio na društvenim mrežama.

'Kad se Bog umiješa, čuda su moguća. Snovi se ostvaruju ako vjerujete. Hvala vam svima na ogromnoj podršci', napisao je Dario Melnjak putem Instagrama.

Pa nije valjda da ste tek u ponedjeljak doznali za poziv?

'Iskreno, doznao sam par minuta prije nego ga je izbornik Dalić i službeno objavio. Stjepan Tomas (op.a pomoćni trener u Rizesporu) mi je rekao prije nekoliko dana da ga je zvao Ivica Olić, ali o pozivu mi nije govorio ništa, tako da mi je ovo uistinu bilo pravo iznenađenje'.

Karijeru ste započeli u klubu iz mjesta gdje ste odrastali, Nedeljancu, potom igrali u Zelini, pa Slaven Belupu. I onda preko Lokerena, Neftčija i Domžala stigli do Turske. Od zime ste u Rizesporu? Očito vam je dolazak u Tursku donio još jedna iskorak u karijeri?

>> Iskreni Domagoj Vida o problemu reprezentacije, svom odlasku iz Bešiktaša i predsjedniku Erdoganu

'Imao sam i u Domžalama super prvi dio sezone, posebno europski dio. Ispali smo od ruske Ufe za jedan pogodak, a onda sam želio napraviti korak više. Turska se zasad pokazala kao super izbor, pružila mi je mogućnost da se dokazujem ali i da napredujem'.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Očito napredujete, jer klub je u vrijeme kada ste došli bio na dnu tablice?

'Da, kad sam došao predzadnji nam je bježao sedam ili osam bodova. Super nam se poklopilo, ja sam već u prvoj utakmici zabio gol, ekipa je zaigrala odlično, ušli smo u pozitivnu seriju i da nije bilo slabijih rezultat sad na kraju, možda bismo dohvatili i mjesto koje vodi u Europu. Ja sam dosad zabio četiri gola, od toga dva Fenerbahčeu, tako da i po tom pitanju mogu biti itekako zadovoljan.'

Sad nakon ovog poziva sigurno ćete 'letjeti' protiv Trabzonspora, u susjedskom derbiju?

'Ha,ha... Definitivno da će mi to biti motiv više. Ali već sada sam u laganom 'transu', stižu mi poruke podrške sa svih strana i sigurno ću dati još više'.

>> Izbornik Zlatko Dalić odlučio s kojim igračima napada Wales nakon šoka protiv Mađarske; jednu važnu odluku čeka cijela nacija

Među čestitarima je sigurno i vaš bratić, sada suigrač u reprezentaciji Marko Rog?

'On je čestitao među prvima. Ustvari, možda čak i prvi. Od uzbuđenja se više ne sjećam tko je prvi čestitao. Od malih nogu smo se igrali zajedno, jer moja mama i njegov tata su brat i sestra. Kad god smo bili slobodni od obveza, družili bi se. Sad dok smo profesionalci vidimo se malo rjeđe, ali sada se jako veselim novom susretu. Odmah mi se ponudio za pomoć, kakvu god da mi treba, pa će mi i to olakšati uklapanje u momčad'.

Dosad još niste nosili reprezentativni dres, pa ni u mlađim kategorijama?

'Nisam. Uvijek sam bio sitnije građe, pa su me možda i zbog toga zaobilazili. Osim toga, igrao sam prvo u trećoj, pa četvrtoj ligi, onda u drugoj i tek s 21. godinom ušao sam u Prvu ligu. A tada sam već prerastao te mlađe kategorije'.

Kako izgledaju vaši dani u Rizepu?

'Zanimljivo, definitivno. Još ću jednom ponoviti, dolazak u Tursku bio je pun pogodak, jer stadioni su prekrasni, ispunjeni i mislim da takva atmosfera nedostaje u hrvatskom nogometu. A moj je grad blizu Trabzona, na sjeveroistoku Turske, uz Crno more. Nisam se kupao u njemu, jer ne vidim ni domaće da se kupaju. U tom smislu mislim da je grad dosta tradicionalan. Za razliku od Trabzona. Kada sam dolazio, rekli su mi da je često pada kiša, ali od mog dolaska, kiša je rijetka. I zato su me prozvali 'sunshine'. Društvo mi radi djevojka Georgia, Grkinja'.

Pa otkud baš Grkinja?

'Dobro pitanje, ali to je jedna duga priča. Upoznali smo se na Malti, a sljedećeg ćemo mjeseca proslaviti tri godine veze', završili smo u revijalnom tonu razgovor s novopečenim hrvatskim reprezentativcem.