SKIJAŠKO TRČANJE

Dario Cologna dokazao kako mu nema ravna; Hrvati vrlo dobri

16.02.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Švicarski trkač na skijama 31-godišnji Dario Cologna osvojio je u petak svoje prvo zlato na Igrama u Pjongčangu, a ukupno četvrto u karijeri, uvjerljivom pobjedom u utrci na 15 km slobodnim načinom te dokazao kako mu na ovoj dionici nema ravna

Naime, Cologni je ovo već treće uzastopno olimpijskom zlatno odličje na 15 kilometara, bilo da se trči klasičnom ili slobodnom tehnikom. U Vancouveru 2010. bio je najbrži slobodnim načinom, baš kao i u Pjongčangu, a na 15 km klasično najbrži je bio u Sočiju.

Cologna je bio jedini trkač koji je stazu u Alpensia centru prošao za manje od 34 minute, a drugoplasiranog Norvežanina Simena Hegstada Kruegera, olimpijskog pobjednika u skiathlonu, ostavio je iza sebe za 18.3 sekunde. Ruski trkač Denis Spicov osvojio je broncu zaostavši 23 sekunde za pobjednikom.

Cologna nije imao najbolje vrijeme samo na prvom prolazu, nakon 1500 metara, na kojem je najbrži bio Francuz Martin Manificat, vodeći u Svjetskom kupu u utrkama na 15 km. No, već na drugom prolazu, nakon 6 km, Cologna je postavio najbolje vrijeme i samo povećavao prednost pred konkurentima. Manificat je završio na petom mjestu, iako je na pretposljednjem prolazu (9,8 km) imao drugo vrijeme.

Dobar nastup imali hrvatski predstavnici, Krešimir Crnković je osvojio 47. mjesto, a Edi Dadić bio 53. od 116 trkača koji su stigli do cilja.

  • +3
Hrvatska zimska olimpijska reprezentacija - Pjongčang 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell
  • +27
Otvorene Zimske olimpijske igre - Pjongčangu 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.