ZAŠTITA

Danska inovacija u rukometu; hoće li to prihvatiti u Hrvatskoj?

25.02.2016 u 13:30

Bionic
Reading

U Danskoj uvode inovaciju u rukomet kako bi zaštitili igrače od ozbiljnih ozljeda glave, a možda će u budućnosti njihov primjer slijediti i ostale zemlje koje obožavaju ovaj sport

Rukomet je strašno napredovao, u fizičkom smislu i na taktičkom planu, no s time su došle i neke negativnosti. Igra se čvršće, a udarci s kojim se zaustavljaju suparnici puno su agresivniji, prljaviji i jači.

Na rukometnim utakmicama tako dosta toga ovisi o sudačkom kriteriju, ako djelitelji pravde dozvole grubijanima da se razmašu sve to tada izgleda jako ružno.

Jedan je od najgorih primjera utakmica četvrtfinala Olimpijskih igara 2012. između Hrvatske i Tunisa. Naša reprezentacija slavila je 25-23, a poslije susreta najviše se pisalo i pričalo o brutalnim Tunižanima koji su udarali kako su stigli.

Ništa se nije promijenilo na zaštiti igrača, a oni vrhunski gotovo svaku utakmicu primaju udarce u glavu.

U Danskoj su nešto po tome pitanju odlučili i. Danski rukometni savez od sljedeće sezone dozvolio je rukometašima posebne kacige za glavu u svim ligama te u mlađim kategorijama osim u prvom rangu.

Ostaje nam samo da pričekamo i vidimo hoće li ta inovacija zaživjeti i u drugim rukometnim zemljama pa tako i u Hrvatskoj.